Turković: Doći će nam vakcine čije plaćanje će biti preko IPA fondova

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavila je da su donesene vrlo značajne odluke, dodajući da je razgovarano i o pitanju vakcinacije protiv COVID-19.

“Donesena je odluka mimo onoga što ste imali na dnevnom redu. Donesena je odluka o Komisiji, NATO komisiji, ili Komisiji za saradnju sa NATO-om. Usaglašena i donesena. Usvojen je i Program reformi koji će biti proslijeđen u Brisel. Dakle, imamo dvije tačke koje su sa većinskim glasovima, odnosno gotovo sa svim glasovima, usvojene i kao takve idu dalje u proceduru. Mislim da je to izuzetno značajno”, rekla je Turković.

Dodala je da je bilo još 50-tak drugih odluka koje su obrađene ili ostavljene za sljedeći sastanak Vijeća ministara BiH, napominjući da je bilo riječi i o pitanju vakcinacije protiv COVID.

“Mi smo još u fazi iščekivanja da vakcinisanje krene. Međutim, ono što je vrlo čvrsto potvrđeno jeste da BiH ima hladni lanac za pohranjivanje Pfizer vakcine i da ona može da prispije koliko danas. Očekujemo da će mimo COVAX mehanizma koji je dogovoren, doći vakcine čije plaćanje će biti preko IPA fondova. Vrlo brzo, u nekoliko narednih dana, imamo najavu da bi ta vakcina mogla da stigne i da se krene sa procesom vakcinisanja naših državljana. Sve radnje su završene. Sve je pripremljeno s naše strane, sa strane BiH, i mi smo u iščekivanju da dobijemo informaciju o tome kada bi moglo da bude dospijeće vakcina”, rekla je Turković.

Naglasila je da je BiH već izvršila uplatu za vakcine i uradila sve potrebno kako bi dobila vakcine.

“S naše strane taj dio posla je apsolutno zadovoljen. Zadovoljen je i hladni lanac. Sve ono što se priča da nema preduslova ne stoji i nije tačno. Sve što je bilo do BiH je učinjeno. U ovom času znamo da smo isplatili iznose koji su potrebni. Dakle, ako postoji krivica, onda postoji nad dobavljačima, na onome ko je trebao da nam dostavi te vakcine. Tu je COVAX, a tu je i Pfizer. Mi vidimo da su tu procesi bili mnogo usporeniji nego što je bilo za očekivati. Možda smo se našli u jednoj situaciji u kojoj nismo bili dovoljno agresivni. Očigledno da su druge zemlje bile mnogo agresivnije. Međutim, isto tako stoji činjenica da poslije priče o respiratorima bilo ko bi imao hrabrosti ili ne bi imao hrabrosti da uđe u proces potpisivanja privatnih ugovora. Znate, to je zakočilo mehanizme i očekivalo se da sve bude do perfekcije razrađeno”, kazala je Turković te dodala:

“Naravno, greška je, ako se može govoriti o greški, mi smo pristupili tome vrlo administrativno, vrlo profesionalno, ali ono što je odgovor je nedostajalo. S naše strane sve je učinjeno, sredstva su uplaćena. Postoji saglasnost za dostavu vakcina. Na nama je samo da ih primimo i da konačno počne to vakcinisanje”.

Istakla je da mimo COVAX-a postoji i dogovor u Evropskoj uniji kao i zemlje zadužene za zemlje regiona koje trebaju da koordiniraju nabavku vakcina iz IPA fondova.

“U okviru te nabavke očekujemo u nekoliko sljedećih dana, ako se ispoštuje ono što je obećano, da će doći vakcine u količini od 100 hiljada i da bi to bio početak vakcinisanja. Preduslovi su da oni koji su obećali izvrše to što su obećali. Razgovarala sam sa austrijskim ministrom vanjskih poslova jer je Austrija zadužena za BiH kada je riječ o vakcinama iz IPA fondova. Zaista ne mogu reći da li će to biti za dva ili tri dana”, kazala je Turković.

Na pitanje o odluci o Komisiji za saradnju sa NATO-om, ponovila je da su svi srpski ministri glasali “za”.

“Glasali su i za Program reformi ovakav kakav je sačinjen i da se takav pošalje u Brisel, a isto tako su glasali za Komisiju za saradnju sa NATO-om. Svi su dali svoj glas. Isto kao i hrvatski ministri. Kada je riječ o Programu reformi i svi ministri iz reda bošnjačkog naroda su glasali za. To glasanje je bilo jednoglasno”, rekla je Turković.

Pojasnila je još da se radi o dvije odluke, a jedna se odnosi na Komisiju za saradnju sa NATO-om.

“Ta odluka je doživjela određene promjene u odnosu na staru odluku. U ovoj odluci imamo tri puta po sedam, znači 21 predstavnika, sedam iz svakog naroda, kako bi se mogle donositi izbalansirane odluke. Nadalje, promjena jeste u nazivu Komisije. Komisija ne nosi naziv Komisija za integracije u NATO kao što je bilo do sada, ali nosi naziv Komisija za saradnju sa NATO-om. I treći segment koji je bitan jeste način odlučivanja u Komisiji. Komisija će odlučivati po istom sistemu po kojem se odlučuje u Vijeću ministara. Dakle, imamo dva kruga glasanja, to će biti uglavnom većinsko glasanje uz predstavnike dva člana iz svakog naroda. Jedan član Vijeća ministara, dakle ministar odbrane, nije dao svoj glas za takvu komisiju, glasao je protiv, a svi ostali iz sva tri naroda su glasali za”, kazala je Turković.

Kada je riječ o Programu reformi, istakla je da niko nije glasao protiv niti je izrazio neusaglašenost sa donošenjem odluke.

(TIP/Izvor: Anadolija)