Ni nakon pet godina nije razmatrana incijativa zabrane negiranja genocida

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Čamdžić i Vibor Handžić delegat u Domu naroda FBiH održali su press konferenciju s ciljem predaje inicijative rukovodstvu Parlamenta FBiH, kako bi se što prije zabranilo negiranje genocida.

“Na današnji dan prije pet godina Predstavnički dom FBiH usvojio je ovaj nacrt zakona kojim se želi spriječiti odobravanje holokausta, a uputio ga je tada Denis Grac poslanik Naše stranke. Od tada nijednom nije razmatran na Domu naroda. Mi se nadamo da će ova urgencija uroditi plodom i naći se na dnevnom redu Doma naroda Paralamenta FBiH. Volio bih da Čović i Izetbegović danas imaju pred sobom ovaj nacrt zakona”, izjavio je Čamdžić.

Vibor Handžić je kazao da je ova tema izuzetno važna.

“Na današnji dan je usvojen prije pet godina, a još nije dospio na dnevni red Doma naroda FBiH. Kao da se radi o različitim nivoima vlasti”, kazao je Handžić.

Zakonom se propisuju kaznene odredbe za one koji ga krše, tj. one koji negiraju genocid. Udruženja žrtava i članovi akademske zajednice učestvovali su u njegovoj izradi. Sve zemlje EU propisuju sankcije za one koji negiraju zločine, podsjetili su govornici.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Jelena Žerajić)