Građani Srebrenice i Doboja glasaju na ponovljenim lokalnim izborima

21.02.2021 08:46
 

Danas se u Srebrenici i Doboju biračka mjesta u ponovljenim Lokalnim izborima biračka mjesta otvarena su u 7.00 sati, a zatvaraju se u 19.00 sati.

CIK je 2. februara donio odluke o održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja na 89 biračkih mjesta i načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta /26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovni izbori se sprovode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Nakon raspisivanja ponovnih izbora, Komisija je usvojila i niz akata koji tretiraju ponavljanje izbora u Doboju i Srebrenici, između ostalih, Instrukcija o postupku sprovođenja ponovnih izbora za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja i načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica, Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Doboj i Srebrenica i Instrukcija o primjeni člana Izbornog zakona BiH kojom se uređuje postupak koordinisanja i nadgledanja ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici će u ime CIK-a nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i sertifikovani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Doboja nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu grada Doboja nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata /34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka/.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta /dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka/, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata /jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke/.

Na 89 redovnih biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Doboju imenovano je 427 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača.

Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imaju 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici Centralna izborna komisija BiH je 18. februara akreditovala 118 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i opštinske/gradske izborne komisije nadležna opštinska/gradska izborna komisija.

Iz Komisije napominju da i svi posmatrači akreditovani za posmatranje poništenih izbora održanih 15. novembra 2020. godine imaju pravo posmatrati i ponovljene izbore.

(TIP/Nap)

Jedan komentar na Građani Srebrenice i Doboja glasaju na ponovljenim lokalnim izborima

 1. raton

  21. 02. 2021. - 13:13

  Nismo smjeli dozvoliti ovakav tih i miran odnos prema izborima u Srebrenici, ovo je moralo da bude na sasvim drugi način odrađeno…
  Mislim da je trebalo izaći na izbore a zaustaviti sve one koji bi prelazili Drinu taj dan, pohvatati “mrtve” glasače i akcenat staviti na to..
  Danas je tužno vidjeti da se izbori odvijaju na ovaj način, da nino ničim ne pridaje značaj dešavanju u Srebrenici, isto kao da je jedan najobičniji ponedeljak.
  Zar nije moglo da se na sva zvona, ako smo već bojkotovali izbore, zar nije moglo da se zvoni na uzbunu, da se podigne svjetska javnost i kaže prava istina o izbornoj krađi i razlogu bojkota i na kraju , ako je bojkot onda nije trebao niko pa niti jedan čovjek izaći na izbore.

  Pozdravljam komentar Konakovića, smatram da je trebala bosanska , bošnjačka politika stati uz Srebrenicu, jače ,žešće i izbore ili zaustaviti argumentima ili na njih izaći i zaustaviti krađu…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.