Sedam razloga za poljubac: Kako ljubljenje utječe na vaš organizam?

Zahvaljujući ljubljenju s nekim koga volite ne samo da ćete se vi i vaš partner osjećati dobro nego ćete tako i učvrstiti vašu vezu. No ispostavilo se da ljubljenje ima i puno drugih zdravstvenih blagodati. Na primjer, možda niste raspoloženi za ljubljenje voljene osobe kada vas boli glava, ali upravo to bi vam moglo pomoći da se riješite glavobolje.

1. Vaše bi arterije mogle biti zdravije

Studija je pokazala da ljudi koji su se češće ljubili imaju nižu razinu kolesterola. Kad se ljubite, vaše tijelo počinje proizvoditi više oksitocina. Ovaj hormon pomaže u ublažavanju stresa i tjeskobe koji mogu pridonijeti visokoj razini kolesterola. Ljubljenje također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, prenosi Index.hr.

2. Vaša alergijska reakcija može postati manje intenzivna

Ljubljenje smanjuje stres i ispunjava vas pozitivnim emocijama, što može pomoći čak i u ublažavanju simptoma alergije.

3. Lice bi vam moglo izgledati mlađe

Puno je mišića lica uključeno u proces ljubljenja, pa to tonira vaše lice kao pravi trening. Ljubeći se u minuti možete sagorjeti čak do 26 kalorija, a budući da ljubljenje povećava protok krvi u vašem licu, ono može potaknuti proizvodnju kolagena i elastina, što bi moglo pomoći da vaše lice izgleda mlađe.

4. Vaša glavobolja ili grčevi mogu postati blaži

Ako vas boli glava ili vas muče menstrualni grčevi, možda bi bilo dobro pokušati ublažiti bol poljupcem. Ljubljenje proširuje vaše krvne žile i snižava krvni tlak, što može pomoći u smanjenju boli.

5. Utječe i na vaše zube

Ljubljenje povećava proizvodnju sline koja može zaštititi vaše zube od štetnih bakterija i spriječiti propadanje zuba. Neki stručnjaci također kažu da mineralni ioni u slini mogu čak pomoći u popravljanju malih oštećenja na zubnoj caklini. Međutim, vaša oralna higijena i higijena vašeg partnera vrlo su važne jer postoje i bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba i koje se mogu prenijeti kad se ljubite.

6. Mogli biste smršavjeti

Ljubljenje također tjera vaše tijelo da proizvodi više dopamina. Ako u vašem tijelu nema dovoljno ovog hormona, možda ćete osjećati veću želju za hranom, što obično znači da ćete željeli pojesti nešto nezdravo i visoko kalorično. Pa čak i nakon što pojedete takav obrok, možda nećete biti u potpunosti zadovoljni. No više razine dopamina mogu kontrolirati vaš apetit i spriječiti debljanje.

7. Možda ćete se osjećati manje pospano

Dopamin također utječe na vašu razinu energije. Ako vam je razina dopamina niska, možda ćete se osjećati umornije i trebati više sna nego obično. Zato ljubljenje može povećati budnost, piše Bright Side.

(TIP/Foto: Pexels)