Nema dogovora ni o jedinstvenom broju 112

27.01.2021 20:13
 

Nepostojanje centralne tačke koja bi prihvatila poziv unesrećenih dovodi do mogućnosti da BiH postane zemlja u koju se ne preporučuje odlazak.

Građanin bilo koje evropske zemlje, ali i svaki putnik i turista u nevolji znaju da pozivom na jedinstveni broj 112 mogu dobiti pomoć bilo koje vrste – ljekara, policije, vatrogasaca.

Jedinstveni evropski broj funkcionira i u susjednim zemljama – Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a samo se još u Bosni i Hercegovini za hitne slučajeve poziva više različitih brojeva.

Uprkos činjenici na koju upozorava struka – da bi pomoć unesrećenima bila i brža i bolja pozivom na jedinstveni broj koji bi alarmirao sve službe zaštite i spašavanja na nivou BiH – ovo se, prvenstveno sigurnosno pitanje, ne rješava godinama, jer je preneseno na politički teren i kod nekih državnih parlamentaraca iz Republike Srpske protumačeno je kao pokušaj prenosa nadležnosti sa entiteta na državu.

Reagovala je federalna ministrica Edita Đapo, upozoravajući na poražavajuće posljedice za turizam i trgovinu ukoliko evropski broj za hitne slučajeve ne profunkcioniše i u našoj zemlji:

„U Evropskoj uniji, ukoliko vam se nešto loše desi, samo okrenete 112 i oni odmah šalju hitnu, policiju, vatrogasce ili ljekarsku pomoć, ovisno o nevolji u kojoj se nalazite. Pitam u čemu je problem da se isto uspostavi u BiH? U nadležnostima? Nije tačno! U pitanju je samo povezivanje naše države s Evropom.“

Iz Privredne komore Federacije upozoravaju da je od naročite  važnosti za državu funkcionisanje jedinstvenog broja u situacijama automobilske nesreće, jer sve više automobila proizvedenih u Uniji ima ugrađen sigurnosni sistem podešen da, u slučaju nesreće, direktno poziva 112. Nepostojanje centralne tačke koja bi prihvatila takav poziv dovodi do mogućnosti da BiH postane zemlja u koju se ne preporučuje odlazak, jer se ne može garantovati sigurnost, kaže potpredsjednik Privredne komore Mirsad Jašarspahić.

Međutim, iako je još 2017. godine Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog dopuna Zakona o komunikacijama kako broj 112 bio uveden u cijeloj BiH, do danas to nije učinjeno. Najveće protivljenje pokazali su poslanici SNSD-a koji ga tumače kao prenos nadležnosti što, smatra Dragan Mektić, državni parlamentarac i bivši ministar sigurnosti BiH, nema nikakvog utemeljenja.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će na putu integrisanja, preuzimajući pravnu stečevinu EU-a, uvesti jedinstveni evropski broj 112, na šta je obavezuje i direktiva o univerzalnoj usluzi za pružanje pomoći u hitnim slučajevima. Međutim, s obzirom na političku situaciju u našoj zemlji, pitanje je kada će se to desiti.

Hoće li se Bosna i Hercegovina barem u vezi s ovim pitanjem približiti evropskim stečevinama, pokazaće naredna sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.