Video/Foto: Skupština TK imenovala Vladu TK; Premijer prof.dr. Kadrija Hodžić najavio promjene

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera, koja je održana u utorak, imenovana je nova Vlada Tuzlanskog kantona sa 19 glasova za, 11 protiv i pet suzdržanih. Pozicija premijera je prema ranijem dogovoru pripala prof.dr. Kadriji Hodžiću, koji je kadar SDP. Ova stranka je dobila četiri ministarske pozicije, PDA također četiri, dok su SBB i Naša stranka dobili po dvije ministarske pozicije.

Zdravstvo

U ekspozeu, premijer Hodžić je istakao će prioriteti Vlade TK biti zdravstvo, pri čemu će biti posvećeni borbi protiv COVID-19 i zaštiti svakog građanina u Kantonu; razvijanje lakoće poslovanja za poduzetnički sektor i zaštita poslovnih subjekata koji su na udaru pandemije, kako bi se očuvala zaposlenost i likvidnost formi, što bi doprinijelo stabilizaciji budžeta; te održavanje i osnaživanje kvaliteta obrazovnog sistema na svim nivoima, uključujući održavanje pažnje prema djeci sa posebnim potrebama. Podržavanje neovisnosti sudstva i policije se podrazumijevaju, istakao je.

˝Ne damo živote građana Tuzlanskog kantona. Svi građani moraju biti jednako tretirani i zaštićeni. Otuda, u našem pristupu zdravstvo, s jedne strane postaje vrijednosni sistem naše biološke održivosti, a s druge, postaje i sektorska – ekonomska djelatnost, jer neto efekat oboljelih donosi negativni bilans ljudskih života, oslabljenih radnih sposobnosti i ogromnih društvenih troškova˝, kazao je Hodžić.

Foto: TIP.ba

Prema njegovim riječima, radit će se  na proširenju prihvatnih kapaciteta zdravstvenih ustanova. ˝Sa aktiviranjem i osposobljavanjem Opšte bolnice Grčanica za zbrinjavanje i liječenje srednje teške kliničke slike COVID-19, rasteretiti će se UKC Tuzla, te ubrzati prijeme, zbrinjavanje i efikasnost liječenja. Imamo odlične i posvećene doktore i medicinsko osoblje, koje ćemo osnažiti adekvatnom opremom.Vratićemo UKC Tuzla na stanje iz 2018. godine u kojoj je UKC bio proglašen najboljim kliničkim centrom u Bosni i Hercegovini. U tom ozračju bićemo posvećeni pripremama izgradnje Urgentnog centra. Oskudnost finansijskih sredstava spriječila je dosadašnje vlade da realizuju ovaj opsežni kapitalni projekat, taj problem i nama ostaje, a mi se obavezujemo na formiranje konzistentnije projektne dokumentacije i rješavanje lokacijske određenosti˝, naglasio je.

Transparentnost u radu i borba protiv korupcije

Uporedni vrijednosni prioritet nove Vlade će biti  transparentnost vladinog djelovanja i razvijanje povjerenja javnosti. ˝Odlučni smo za radikalne promjene. Korupcija je bila problem i prije krize, ali pandemija je pojačala svoju zloćudnost više nego ikada ranije. Prvo zato što je proširila ovlasti države i na taj način povećala mogućnosti za korupciju. Drugo, kako se javne finansije smanjuju povećava se prostor za utaju poreza i rasipanje javnih sredstava kroz javnu potrošnju. Korupcija bi mogla ugroziti sposobnost zemlje da učinkovito odgovori na krizu, produbljujući ekonomske troškove pandemije i prijeti gubitkom političke i ekonomske kohezije. Institucionalni mehanizmi za spriječavanje prostora za nastanak svih koruptivnih radnji su zakoni i odgovarajući mehanizmi. Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. U percipiranju ovog zakona slijedili smo dobre prakse poput onih iz paketa nove Vlade Sarajevskog kantona˝, rekao je premijer TK.

Foto: TIP.ba

Fiskalna konsolidacija, porast budžetskih prihoda i održivo zapošljavanje

Kako je istako Hodžić, u fokusu će biti fiskalna konsolidacija sa održivom otplatom unutrašnjeg duga i održivim obezbjeđenjem socijalnih transfera. ˝Javne finansije će, uz pandemijske zdravstvene posljedice, biti naš najveći izazov. Porast budžetskih prihoda i održivo zapošljavanje ćemo poticati razvojem biznisa i konkurentnošću preduzeća. Razvijaćemo stalne konsultacije i partnerstvo s privrednicima, sindikatima i stručnom javnošću.Uspješnost razvoja Tuzlanskog kantona mjeriti će se sposobnošću da se prevladaju uočene slabosti i prijetnje bržem rastu, ali isto tako i da se iskoriste razvojni potencijali koji nesumnjivo postoje˝, izjavio je.

Obrazovanje

Snaženje kvaliteta obrazovnog sistema na svim nivoima treba započeti sa ‘kurikularnom reformom’, koja učenika i studenata stavlja u fokus primjenjenog i upotrebljivog znanja i vještina, prihvatljivih za poslodavce. Time se potpuno zaokreće dosadašnja obrazovna paradigma od ‘znanja za ocjenu’ do ‘znanja za život’, jer to diktira tržište rada.

Foto: TIP.ba

˝Promoviraćemo koncept ‘digitalno zrelih škola’ sa razvojem digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika.Podržaćemo proširenje implementacija sistema certificiranja eksterne mature na sve srednje škole na području Tuzlanskog kantona (za sada samo u gimnazijama), a visokom obrazovanju proširiti osnovu za naučnoistraživački rad i obezbijediti prohodnost mladih profesora i asistenata na Univerzitetu.Poticaćemo javni i privatni sektor za osnivanje naučno tehnoloških parkova i trajno dostizanje izvrsnost u naučnoistraživačkom, kulturnom i umjetničko-stvaralačkom radu˝, naveo je premijer TK.

Ravnomjerniju pripadnost i pravedniju raspodjelu javnih prihoda FBiH

Nova Vlada TK tražit će  političko rješenje za ravnomjerniju pripadnost i pravedniju raspodjelu javnih prihoda Federacije BiH. ˝Onako kako se to sada radi sa federalnog nivoa, dobrano krnji finansijsku održivost Tuzlanskog kantona. Inicijative za korekcije su do sada podržale gotovo sve stranke sa Kantona, mnogi od vas ovdje prisutnih su bili bajraktari ovakvih inicijativa, pa je time lakše ponovo pokrenuti inicijativu za preispitivanje postojećeg stanja˝, istako je Hodžić.

Foto: TIP.ba

Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić je kazao da je Vlada TK izabrana u skladu sa Ustavom i zakonima. ˝Očekujem da krenemo sa realizacijom ekspozea koji je premijer TK predočio poslanicima i javnosti. Vrlo brzo, u roku od 100 dana ćemo imati prvi izvještaj. Prioritet će biti zdravstvo i ekonomija. Najvažnije je da je svaki građanin Kantona prioritet Skupštine i Vlade TK˝, rekao je Ilić za TIP.

Opozicija ne vjeruje novoj Vladi TK

Zastupnici iz opozicionih stranaka, prevashodno SDA i DF iznijeli su niz zamjerki na ekspoze Hodžića, ističući da će na njegov rad utjecati svi osim njega, baš kao što je to bilo i sa predlaganjem i imenovanjem kandidata za ministre u novoj Vladi TK.

Foto: TIP.ba

˝Nisam ja baš siguran da će Vlada TK izdržati 100 dana. Ja mislim da profesor iskreno ulazi u ovo. Govori kako će zaustaviti nepotizam i stranačko zapošljavanje, a nije imao mogućnost da utiče ni na jedno ime u Vladi. Ovo je stranačka, a ne Vlada eksperata. Nisam siguran da će moći premijer da utiče ni na svoje savjetnike, to će mu  stranke servirati. Oni nemaju ni jedne jedine ideje oko koje su se zajedno okupili, osim većine od 18 ruku˝, izjavio je za TIP zastupnik SDA u Skupštini TK Fahrudin Skopljak.

Foto: TIP.ba

S njim se složio i predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić. ˝Ja nemam povjerenja u ovu Vladu TK. Ovaj ekspoze je jedna velika šarena laža. Najavljivala se nestranačka, Vlada eksperata. Ja znam jednog ministra koji je srednju školu završio vanredno. Neka kažu da se radi  o koaliciji SDP, PDA, SBB, Naša stranka i HDZ. Zašto šute? Neka građani znaju. Neka kažu javno da su HDZ uveli u vlast. Da razjasnimo, ministar zdravstva je član HDZ-a. Svi znamo da ovi ljudi nisu eksperti. Ja ne kažem da je prošla Vlada bila idealna, bilo je gafova. U ovu Vladu TK nemam nimalo povjerenja. Volio bih da mi dokažu suprotne, ne radi mene, nego radi građana Tuzlanskog kantona. Dajte progovorimo jezikom isitine. Nemojte da pričamo o nestranačkoj Vladi, a sve ministre izabrale stranke˝, izjavio je za TIP Mešalić.

Novi ministri su:

  • Vedran Lakić (SDP), ministar finansija
  • Elvis Baraković (SDP), ministar obrazovanja i nauke
  • Vahidin Smajlović (SDP), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Hamza Bešić (SDP), ministar trgovine, turizma i saobraćaja
  • Midhat Dobrinjić (PDA) , ministar unutrašnjih poslova
  • Esad Džidić (PDA), ministar za rad, socijalnu politiku i povratak
  • Božo Jurić (PDA), ministar zdravstva
  • Fedahija Ahmetović (PDA), ministar za boračka pitanja
  • Zvjezdan Karadžin( Naša stranka), ministar prostornog uređenja i zaštite okolice
  • Una Harčin (Naša stranka), ministrica pravosuđa i uprave
  • Mevludin Hodžić (SBB), ministar privrede
  • Zlatan Muratović (SBB), ministar za kulturu, sport i mlade

U novoj Vladi TK, kada je u pitanju nacionalna zastupljenost, sjedi 10 Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, dok predstavnika ostalih nema. Kada je u pitanju spolna zastupljenost 12 je muškarac i jedna žena.

Podsjećamo, skupštinsku većinu pored SDP-a, čine PDA, Naša stranka, SBB i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić (19), dok su u opoziciji SDA, DF, SD i Stranka za BiH.

Video: Fena

(TIP/Autor: Adis Jašarević)