OP Revolt dostavio zahtjev fakultetima i Senatu  Univerziteta u Tuzli da preispita sumnje o seksualnom nasilju

Omladinski pokret Revolt je u petak  dostavio zahtjev fakultetima i Senatu  Univerziteta u Tuzli da preispita sumnje o seksualnom nasilju, kršenju načela ravnopravnosti spolova i uznemiravanju na našem Univerzitetu, a koje su pokrenute od strane facebook grupe „Nisam tražila.”

Svjedoci i svjedokinje smo aktivnosti facebook grupe „Nisam tražila” koja je pokrenuta nakon što su mlade glumice iz Srbije javno progovorile o strahotama koje su im se desile u uglednoj glumačkoj školi koju vodi scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić. Na ovoj stranici žene, a u manjem broju i muškarci ostavljaju svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju i silovanju. Stranica je za nekoliko dana objavila na desetine potresnih svjedočenja i prati je skoro 15.000 osoba. Na toj stranici postoje razna svjedočenja sa Univerziteta u Tuzli koji govore o seksualnom uznemiravanju na našim fakultetima i Akademiji.

˝Molimo Vas da utvrdite i preispitate sumnje o seksualnom nasilju, kršenju načela ravnopravnosti spolova i uznemiravanju na našem Univerzitetu.

Naša društvena obaveza je da pod punom etičkom i moralnom odgovornošću ažurno reagujemo na ovakve slučajeve i zaštitimo studente/ice Univerziteta u Tuzli, kao i sam ugled Univerziteta.

Pozivamo Vas i sve obrazovne institucije u Tuzlanskom kantonu za  koje postoji sumnja da  je vršeno seksualno uznemiravanje i/ili silovanje da pruže podršku ženama, da imenuju zlostavljače, te hitno adresiraju ovakve slučajeve nadležnim institucijama.

Pozivamo Senat Univerziteta u Tuzli, sve javne i privatne fakultete da se organizuju i stvore siguran i nekorumpiran prostor za prijave slučajeva seksualnog nasilja.

Pozdravljamo čin Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji se već javno oglasio povodom ovog pitanja i ohrabrio svoje studente i studentice da u skladu sa etičkim i moralnim kodeksom zajedno sa uposlenicima/ama Filozofskog fakulteta grade prostor u kome se ne dešavaju niti toleriraju bilo koji slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta.  Nadamo se da će se ovakva podrška nastaviti u praksi procesuiranja ovakvih slučajeva.

Ne smijemo dozvoliti prećutno odobravanje seksualnog i drugog oblika nasilja u bilo kojoj instituciji. Moramo osigurati poštivanje najviših standarda zaštite svjedokinja, koje moraju imati punu nedvosmislenu podršku i zaštitu nadležnih institucija i ustanova, civilnog sektora i društva˝, saopšteno je iz OP Revolt.

(TIP/Foto: Arhiva)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.