Sedam toksičnih misli kojima sami sebi uništavate život

Ponekad naše misli mogu ozbiljno naštetiti našem mentalnom zdravlju, samopoštovanju i ukupnoj dobrobiti. Stoga je važno prepoznati određene vrste misli koje nisu dobre za nas. Primjerice, ako netko pohvali naša postignuća, ne bismo trebali odmahnuti i reći da to nije tako velika stvar. Umjesto toga, trebali bismo prihvatiti kompliment i priznati sebi da smo ga uistinu zaslužili.

Ovo su neke od toksičnih misli koje biste trebali odbaciti.

1. Razmišljate o krajnostima

To znači da vi možete razmišljati ili o svemu ili o ničemu. Sredina ne postoji. Osjećate kao da morate biti savršeni: ili ste najuspješniji u svom poslovnom okruženju ili se osjećate kao potpuni neuspjeh. Kod kuće morate biti najbolja mama ili supruga, a ako ne ispunite sva svoja očekivanja, počinjete se osjećati krivima i razočarani ste u sebe.

Dopustite si da budete nesavršeni, počevši od toga da više ne upotrebljavate crno-bijele izraze. Primjerice, ako ste svjesni da ljudi oko vas odlično plešu, nemojte odmah pomisliti: “Ja grozno plešem. Svi će buljiti u mene i misliti da izgledam glupo.” Umjesto toga se radije podsjetite da volite plesati i da želite jednostavno uživati. Uostalom, vjerojatno nitko neće pratiti baš vaše plesne pokrete, prenosi Index.hr.

2. Generalizirate

Ponekad vas par negativnih ishoda može natjerati da mislite da će sve što slijedi biti jednako bijedno. Primjerice, ako ne dobijete ponudu za posao nakon nekoliko intervjua zaredom, mogli biste pomisliti: “Nikad neću dobiti posao.”

Umjesto toga, pokušajte vidjeti sebe i svijet oko sebe na realniji način. Prihvatite da se padovi događaju i da oni ne definiraju tko ste ili što će se sljedeće dogoditi. Imajte na umu da su vaše vještine dragocjene i da ste i dalje vrijedna osoba unatoč tim odbijanjima.

3. Ne prihvaćate pozitivne povratne informacije

Možda ćete se, kada netko pohvali vaš rad, osjećati kao da to ne zaslužujete. I razmišljajući o tome, jačate svoje uvjerenje da niste vrijedni pohvale. Naučite prihvaćati pozitivne povratne informacije i ne obezvrjeđivati ​​se. Stoga, umjesto da u svojim mislima ovjekovječite negativnu sliku o sebi, vjerujte onome tko vam je dao kompliment i stvarno to pokušajte prihvatiti.

4. Dopuštate svojim osjećajima da kontroliraju vaše odluke

Donošenje zaključaka o sebi ili stvarima oko sebe na temelju emocija je još jedna vrsta razmišljanja koje vas može spriječiti da radite ono što želite i postižete svoje ciljeve. Na primjer, želite pokrenuti posao, ali bojite se da to neće uspjeti. Pa biste mogli pomisliti da, ako ste se već uplašili i zbunili, zaista ne biste trebali biti poslovna osoba. Međutim, kako se zbog nečega osjećate, nije uvijek realan prikaz situacije.

5. Često krivite sebe

Svi želimo imati nadzor nad onim što se događa u našem životu, pa bismo, kad se nešto ne dogodi onako kako smo očekivali, mogli kriviti sebe, čak i ako nismo odgovorni za to. Na primjer, ako vaše dijete u školi dobije loše ocjene, možda mislite da ste loš roditelj. Ili ako ste rezervirali stol u restoranu za sebe i svoje prijatelje, ali kad ste stigli tamo, oni nisu imali evidenciju vaše rezervacije, pa se počinjete kriviti što niste dovoljno odgovorni da biste provjerili je li rezervacija prošla, a vjerojatno mislite i da vas i svi vaši prijatelji krive što ste im pokvarili noć. Iako u stvarnosti vjerojatno uopće niste bili krivi – možda je osoba koja je provjeravala rezervacije to jednostavno propustila ili je došlo do kvara sustava. Dakle, umjesto toga, prihvatite da postoje neke stvari koje su jednostavno izvan vaše kontrole i niste odgovorni ako nešto pođe po zlu.

6. Koristite riječi poput “moram” i “trebam”

U nekim situacijama uporaba ovih riječi znači postavljanje nerealnih ciljeva. A ako ih ne postignete, osjećate se loše zbog toga i sebe doživljavate kao neuspjeh. Umjesto da sami sebi namećete neka nerealna očekivanja, dajte si mogućnost izbora.

7. (Pre)brzo zaključujete

Nikad zapravo ne možete znati što netko drugi misli. Međutim, ponekad vas tjeskoba ili nesigurnost mogu dovesti do pretpostavki o tome što drugi misle o vama. Na primjer, mogli biste se osjećati loše kad primijetite da netko bulji u vas. Mislite da možda nešto imate među zubima ili vam kosa izgleda čudno. U stvarnosti ta osoba možda uopće nije fokusirana na vas nego je duboko zamišljena i gleda u daljinu.

Ne dopustite da tjeskoba kontrolira vaše mišljenje i osjećaje. Kad primijetite kako vaš mozak odabire samo najgori scenarij onoga što bi drugi mogli misliti, odmah se zaustavite i zamislite najbolju moguću situaciju, savjetuje Bright Side.

(TIP/Foto: 123RF)