Učenice iz Tuzle predstavile alternativni lijek za upalu pluća, nagrađene zlatnom medaljom u Indoneziji

Učenice četvrtog razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole Tuzla, Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović, su nedavno  dobile zlatnu medalju  na međunarodnom takmičenju projekata pod imenom I2ASPO 2020 (INDONESIA INTERNATIONAL APPLIED SCIENCE PROJECT OLYMPIAD), koje se održava u Jakarti, u Indoneziji, pod pokroviteljstvom Udruženja mladih naučnika Indonezije IYSA (Indonesian Young Scientist Association).

Učenice su predstavile svoj projekat pod nazivom “Plan(t) to Cure”, pod mentorstvom profesorice Dine Mehanović Hulusić. Kroz predstavljeni projekat detaljno su istražile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, testiranjem ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse.

Cilj projekta je između ostalog bio pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, čije će otkriće uticati na smanjenje upotrebe antibiotika i time u upotrebu staviti lijek koji nema nuspojava i pozitivno utiče na ljudski organizam u cjelini.

Projekat se pokazao izuzetno uspješnim, što je prepoznala i međunarodna komisija, koja je učenice nagradila prvim mjestom.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.