Esad Duraković: Evropskim političkim birokratama

EVROPSKIM POLITIČKIM BIROKRATAMA
POST SCRIPTUM

… Još nekoliko važnih stvari, gospodo iz evropske birokratije, valja reći povodom vašeg odnosa prema migrantima jer takvim odnosom ispoljavate lažnu humanost i prema migrantskoj krizi i prema Bosni i Hercegovini.

– Upravo ovih dana, jedna vaša dužnosnica – ko zna koja po redu, jer otuda učestalo stižu prijetnje BiH – obrazlaže kako je BiH potpisnica međunarodnih konvencija po kojima je obavezna da prihvati migrante i da na odgovarajući način brine o njima (na onaj način kako to vi propišete!). Paradoks je potpun jer istovremeno dok tako govorite vi ste zatvorili svoje granice pred migrantima, i to bodljikavom žicom koja snažno i neizostavno asocira na logorske ograde – kao izolaciju najgore moguće vrste. Vi idete i dalje: ako neki migrant uspije proći kroz te žice koje znače život ili smrt, vi ih vraćate u BiH premda oni uporno i javno govore da su se zaputili k vama jer ste vi bogati (i u bogatstvu okrutni, lažno humani) a ne u Bosnu. Zar ne vidite koliko je providno vaše verbaliziranje humanosti?!

– Tako upravo Vi izigravate konvencije u koje se zaklinjete i na čije poštivanje pozivate BiH! To je šokantno! Ali – vi određujete pravila pa vjerujete da imate pravo i da ih kršite. Mi i povijest barem smo svjedoci takve vaše politike, etičnosti i „humanosti“.

– Vaš nehuman odnos barem je dvostruko izražen. Naime, vi vraćate migrante – SILOM A NE NAŠOM ILI NJIHOVOM VOLJOM! – u zemljicu koja je najsiromašnija i najnefunkcionalnija u Evropi jer je opustošena ratom koji ste vi dopustili – sve do genocida u njoj a koji ste potom bogato i nezamislivo antihumanistički i neetično nagradili. Treba da znate da time dalje unesrećujete i migrante i moju zemlju koji preplavljujete migrantima. Zar je to humanost?!

– Onda ćete, u odgovarajućem trenutku, upravo prenatrpanost BiH migrantima, kao potencijalno velikom sigurnosnom prijetnjom, koristiti kao argument da BiH ne primite u EU. Već smo svjedočili kako naš susjed a vaša članica instruira vas o navodnoj prijetnji navodno „radikaliziranog islamizma“ iz BiH.

– Ako ste humani, nemojte nesretnike utrpavati drugim nesretnicima nego ih prihvatite ili ih vratite u zemlje njihova porijekla a ne izbacujte ih kao otpad odmah tu, preko svoga praga. Ili, umjesto da eksploatirate ili ratovima uništavate te zemlje, unosite investicije u njih pa neće biti ni migranata: ljudski je instinkt da se ostaje u svojoj zemlji ako se može ljudski dostojanstveno živjeti u njoj.

– Umjesto toga, vi upravo radite na zajedničkom dokumentu po kome ćete „višak“ migranata IZBACIVATI iz svojih zemalja na svoje granice – u Bosnu, a gdje bi drugo, jer već ste navikli da Bosnu žrtvujete! Morbidna je takva vrsta humanosti!

– Mediji vam sluganski pomažu. Oni se, u većini, krvoločno hrane senzacionalizmom. Usredsređuju se kamerama na neki logor u šumi u Bosanskoj Krajini, ili na migrantske papuče u blatu, i onda to emitiraju u svijet kao dokaz navodne bosanske nehumanosti. Oni se uglavnom ne bave – budući da su pretežno neprofesionalni i ovisni – UZROCIMA takvoga stanja niti njegovom PERSPEKTIVOM. Ne govore o tome šta je pokrenulo migracije, zašto su migranti zaustavljeni u siromašnoj zemlji na svome putu ka milosti i humanosti bogatih, i ne govore o tome kakva je perspektiva tih migranata u Bosni koja je – ne svojom krivicom – postala najsiromašnija i najneuređenija zemlja u Evropi. Ovo je
prilika da i mediji vide lažne oblike vlastite „humanosti“ i profesionalne nezrelosti.

– Papa je više nego dobro rekao, u nekoliko navrata, da je Evropa dehumanizirana. Papa, taj vjerovatno najveći etički gorostas našega doba! Zašto ne osluhnete taj neprikosnoveni autoritet?! Jer, o humanosti ne mogu govoriti birokratizirani političari nego su najpozvaniji da o njenoj uzvišenosti govore upravo vjerski autoriteti i filozofi. Vi pojam humanosti svojim verbaliziranjem skrnavite; o humanosti razmetljivo govorite i istovremeno pred nevoljnicima dižete neprobojne bodljikave žice! Ali, vi ste i birokratizirani, a birokratski um i mentalitet su sasvim nefleksibilni; oni se samo u svoju osionost uzdaju.

MI smo u BiH u posljednjih 25 godina naučili mnogo o vašoj „humanosti“. Nadali smo se da će tome biti kraj, ali – evo i danas učimo, zapravo, o nehumanosti Nismo slijepi ni neinteligentni, iako jesmo bespomoćni.

(TIP/Nap/Autor: Akademik Esad Duraković)