Dževad Korman nezakonito smijenjen s funkcije direktora policije u Tuzli

Općinski sud u Tuzli donio je u petak  presudu kojom je utvrđeno da je Dževad Korman nezakonito smijenjen s funkcije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Uz utvrđivanje nezakonitosti, sud je kroz presudu naložio Vladi TK da Kormana vrati na radno mjesto direktora Uprave policije MUP-a TK u roku od 15 dana od dana donošenja presude.

“Mi smo prezadovoljni presudom, a u slučaju da ne bude žalbe, Korman bi na svoje radno mjesto mogao biti vraćen u roku od mjesec dana. To je suština pravde i principa vladavine prava. Ukoliko dođe do žalbe, ona će biti političke prirode jer je pravično procijenjeno da je nezakonito smijenjen te da mu pripada radno mjesto, ali i da je radio profesionalno”, kazao je Alić za Klix.ba.

Korman je početkom februara prošle godine smijenjen s pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK, odlukom Kantonalne vlade koja je donesena nakon što mu je negativnu ocjenu za rad u 2019. godini predložio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Prije donošenja odluke Vlada TK je zatražila saglasnost Nezavisnog odbora Skupštine TK, koji ju je i odobrio.

Na ovakvu odluku je reagovao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko skupa s američkim ambasadorom u našoj zemlji Ericom Nelsonm, upozorivši da odluka Vlade TK pokazuje da tuzlanske vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države, piše Klix.ba.

(TIP/Foto: Arhiva)