Uz pomoć dijaspore: Razvoj agroturizma i turizma u Živinicama

Grad Živinice organizovao je petu manifestaciju Dani dijaspore na kojoj je, između ostalih, održan okrugli sto pod nazivom Prirodni resursni potencijali i razvoj turizma dijaspore na području grada Živinice.

Povezivanje

Cilj događaja bili su okupljanje i povezivanje lokalne zajednice s dijasporom kako bi se na što bolji način predstavili turizam i agroturizam Živinica kao segmentirani turistički oblik, piše Oslobođenje.

Također, u okviru događaja potpisan je i sporazum s Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona za realizaciju projekta Visit Živinice, za koji je Grad Živinice dobio oko 35.000 KM.

– U okviru projekta Visit Živinice uređivat ćemo ono što trebamo promovisati, a to su agrokutak, biciklističke i alpinističke staze s vodičem, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Tokom sesije prezentovane su tri strategije za razvoj turizma u Živinicama te su predstavljeni prirodni resursni potencijali koji će omogućiti pogodnije tlo za opstanak i ostanak građana, ali i podstaći razvoj obrta u ruralnim dijelovima grada.

Riječ je o prezentacijama Selme Vejzagić, naučnice na FVA u Njemačkoj, oblast šumarstva, i zastupnice Saveza lovačkih organizacija BiH, zatim Jasmine Ovčine, predstavnice italijanske organizacije CIPS u BiH, i Admira i Amre Andelić, mladih Živiničana, koji su u prvi plan stavili lovni turizam, brendiranje domaćih životinjskih i biljnih vrsta.

Penjački zid

Tu su i unapređenje i promocija difuznih hotela, energetska efikasnost, digitalizacija turističkih paketa kroz uključivanje u evropske tokove te sportsko penjanje i izrada penjačkog zida u Živinicama.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića, ukoliko budu implementirani svi ovi projekti, Živinice će napraviti novi iskorak, zaploviti u more turizma i postati prepoznatljive u tome, piše Oslobođenje.

(TIP)