Škoda Octavia je najprodavaniji model na Balkanu, ali svjetski broj 1 je…

Kao što se i očekivalo, Škoda Octavia je još jednu godinu bila najprodavaniji model na hrvatskom tržištu.

Isti uspjeh Škoda je ponovila i u još nekoliko zemalja. Točnije, u njih čak sedam, a među njima su i susjedne nam zemlje Srbija i Bosna i Hercegovina.

Gledam li pak europski kontinent, najbolje se prodavao Renault Clio, a odmah iza bio je VW Golf. Titula najprodavanijeg modela na svijetu pak ide u smjeru Toyote i njene legendarne Corolle. Najprodavaniji model u povijest je prošle godine postigao 1.483.120 prodanih primjeraka, što je bolje i od američkog nacionalnog modela, Fordove serije F. Na trećem mjestu je opet Toyota, i to SUV model RAV4.

Podaci su to objavljeni na Carinsurance.ae koji je odlučio ponuditi odgovor o najprodavanijem modelu u svakom od svjetskih tržišta. Napravili su odgovarajuću mapu, a nju prate i rezimirani podaci za više od 100 zemalja svijeta.

Top 5 najprodavanijih modela na svijetu u 2020.
Toyota Corolla 1.483.120
Ford F serije    1.070.406
Toyota RAV4      966.971
Honda CR-V      824.897
Honda Civic       817.902

Toyota je najuspješnija i ako gledam broj zemalja u kojima je njen model najpopularniji. Naravno, tu se radi o Hiluxu, a on je neprikosnoveni vladar u 17 zemalja svijeta, posebno u zemljama južne hemisfere. Odmah uz njega je još jedna Toyota. To je Land Cruiser koji je broj 1 u deset zemalja svijeta, a posebno je popularan na Bliskom istoku.

I sada konačno dolazimo do Škode. Octavia je najprodavanije ime u sedam zemalja svijeta, a uz prije spomenute to su Austrija, Češka i Švicarska.

Kad se sve zbroji, Toyota ostaje najpopularniji model. O tome dovoljno govori podatak kako je najprodavanija u ukupno 48 zemalja svijeta. Škoda je druga s 10 prvih mjesta, a treće mjesto dijele članovi iste grupe, Renault i Dacia s po 7 prvih mjesta.

Toyota se može pohvaliti najvećim prodajnim rekordima jer je generalno prva u oko 48 zemalja, ispred Škode s 10 zemalja i, s jednakim zaslugama na trećem mjestu, Dacije i Renaulta, koji su najprodavanije marke u 7 zemalja. Dalje s po pet titula državnih prvaka ima nekoliko marki (Ford, Hyundai, Volkswagen, Chevrolet), a na popis su se još između ostalih uključili i Tesla Motors, Lada i Volvo, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Screenshot: Carinsurance.ae)