Trenerica se kune da su ove dvije vježbe najučinkovitije za skidanje sala s trbuha

Ravan trbuh jedan je od glavnih ciljeva za mnoge žene. Nema puno mudrosti – zategnut trbuh rezultat je zdrave i uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe. Ako je vjerovati trenerici Mary-Ellen Sabat, postoje dvije vježbe koje su posebno učinkovite u skidanju sala s trbuha.

“To su vježbe koje ne ciljaju samo na trbušne mišiće nego angažiraju i više drugih mišićnih skupina. Mogu pomoći u poboljšanju kardiovaskularne izdržljivosti i sagorijevanju kalorija, što dovodi do ukupnog gubitka masnoće”, istaknula je Sabat.

Riječ je o mountain climbersima i marincima.

Kako se izvode mountain climbersi?

Postavite tijelo u pozu klasičnog planka, ramena i dlanovi neka budu u istoj ravnini, težinu oslonite na nožne prste, leđa držite ravno, a jezgru zategnutom. Potom koljeno jedne noge podvucite pod prsa pa je vratite u početni položaj. Tijelo se pritom ne smije izvijati i ljuljati, a kad jednu nogu spustite, isto ponovite drugom. U početku se koncentrirajte na to da vježbu izvodite pravilno te postupno pojačavajte ritam, da bi na kraju izgledalo kao da trčite na mjestu.

Ako vježbu niste nikada izvodili, prvih nekoliko dana radite je lagano, ali pravilno, a potom, kada naučite, “trčite na mjestu” cijelu minutu. Tada slobodno počnite pojačavati minutažu, po pola minute više svaki dan. Tako ćete svakodnevno gurati granice svoje izdržljivosti i povećat će se broj kalorija koje ćete sagorijevati ovom odličnom vježbom.

Kako se izvode marinci?

Ovo je odlična vježba za brz gubitak kilograma iako je mnogima prilično mrska. Riječ je o pokretu koji ima kardio element – ubrzava otkucaje srca i radi na mišićima nogu, gluteusima, gornjem dijelu tijela, jezgri i leđima. Osim što aktiviraju brojne mišićne skupine, marinci sagorijevaju više kalorija u minuti u usporedbi s drugim vježbama.

U vježbu se kreće iz uspravnog stava. Iz ove pozicije spuštate se u čučanj s rukama na podu ispred sebe. Sljedeći pokret je izbacivanje nogu iza sebe tako da dođete u gornju poziciju za sklek. Iz ovog položaja se vraćate u poziciju čučnja te se zatim skokom u zrak vraćate u početni, uspravni položaj, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)