Sud BiH: Novaliću četiri, Solaku šest, a Hodžiću pet godina zatvora

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proglašen je krivim kao prvooptuženi u predmetu “Respiratori” prvostepeno je osuđen na četiri godine zatvora. Osim njega u ovom predmetu proglašeni krivim su i optuženi Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” koji je dobio pet, te bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je dobio šest godina zatvora. Jelka Miličević, federalna ministrica finansija koja je optužena za nesavjestan rad u službi za sada nije proglašena krivom. Firmi F. H. Srebrena malina presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.000 KM.

Vezano:

Vidović: Tek će se vidjeti kakav je ovo predmet i kakve će biti posljedice

Advokatice Bajramović i Avdibegović: Presuda ne proizilazi iz dokaza

Tužilaštvo BiH zadovoljno osuđujućim dijelom presude u predmetu ‘Respiratori’, ali ne i oslobađajućim

Novalić: Ovo je samo prvo poluvrijeme, uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde

Sud BiH saopćio detalje prvostepene presude u predmetu “Respiratori”

Ambasada SAD odbacuje kao lažne optužbe da je uticala na proces protiv Novalića i drugih

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Optuženi su se teretili za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević bila optužena za nesavjestan rad u službi.

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

(TIP/Izvor: N1)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.