Šta su dogovorili Vučić i Kurti? Pogledajte tekst sporazuma

N1 objavljuje “Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, dogovoren nakon maratonskih razgovora u Ohridu.

Tekst prenosimo integralno i bez intervencija:

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

– Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

– Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

– Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

– Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana (tačke).

– Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

– Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Podsetimo, ova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajala je skoro 12 sati, a nakon nje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je „nekakav dogovor“ postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u eurointegracijama. „Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO“, rekao je Vučić.

Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. On je naglasio da će obije strane biti obavezane sporazumom koji će biti dio njihovog evropskog puta.

Predsednik Srbije bježi od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje, rekao je posle sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je novinarima rekao da je on bio spreman da stavi potpis.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je u nedelju uveče postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

(TIP/Izvor: N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.