Ubijena kako bi njena dvojnica lažirala svoju smrt

23-godišnja Njemica porijeklom iz Iraka je na Instagramu potražila osobu koja joj liči i zajedno sa prijateljem je usmrtila samo kako bi lažirala vlastitu smrt, pretpostavljaju tužitelji u Bavarskoj.

Kada je krvavo tijelo mlade žene pronađeno prošlog augusta u parkiranom Mercedesu u Ingolstadtu, na jugu Njemačke, žrtva je identificirana kao Sharaban K, 23-godišnja kozmetičarku iz Münchena. I ona je porijeklom iračanka.

Iako su neki članovi porodice Sharabana K identificirali tijelo, izvještaji obdukcije sljedećeg dana potaknuli su pitanja o njenom identitetu. Žrtva je na kraju imenovana kao Khadidja O, alžirska beauty blogerica iz Heilbronna u susjednoj državi Baden-Württemberg, također 23-godišnjakinja. S dugom crnom ravnom kosom, sličnim tenom i jakom šminkom, dvije su žene izgledale “nevjerovatno slično”, rekla je policija, što je navelo njemačku štampu da ovaj slučaj naziva “ubistvom dvojnika”.

Zajedno s 23-godišnjim Kosovarom, imenom Sheqir K, Sharaban K je zadržana u pritvoru od strane bavarske policije 19. augusta 2022., iako vlasti nisu javno nagađale o motivu sve do ove sedmice. Žrtve i optuženi nazivaju se imenom i inicijalom, kako je uobičajeno u njemačkom pravnom sistemu.

“Istrage su nas dovele do pretpostavke da se optužena htjela sakriti zbog porodične svađe i u tom smislu lažirati vlastitu smrt”, rekla je u ponedjeljak ujutro Veronika Grieser iz državnog tužiteljstva u Ingolstadtu.

Policija tvrdi da je Sharaban K, koja je djelovala na društvenim mrežama pod brojnim aliasima, sedmicu prije ubistva kontaktirala nekoliko žena koje su joj bile slične. “Različitim obećanjima pokušala je izdejstvovati sastanke, što je u početku bilo neuspješno”, rekla je Grieser.

Ali Khadidja O je pristala na sastanak, namamljena onim za što  Süddeutsche Zeitung piše da je bila ponuda prodaje kozmetike. Navodno su je iz njenog stana na dan ubistva pokupili automobilom Sheqir K i Sharaban K. U dijelu šume između Heilbronna i Ingolstadta, optuženi par navodno je izmislio izgovor za Alžirku da izađe iz auta, a potom su je izboli na smrt.

“Oružje kojim je zločin počinjen nije pronađeno, ali dokazi su neodoljivi”, rekao je glasnogovornik policije Andreas Aichele za tabloid Bild. “Žrtva je ubijena s više od 50 uboda nožem, potpuno unakaženog lica.” Tužitelji tvrde da je par zatim podigao žrtvu na stražnje sjedalo svog Mercedesa i odvezao se u Ingolstadt, parkiravši automobil u mirnoj rezidencijalnoj četvrti uz obalu Dunava, gdje su ga otkrili roditelji Sharabana K malo prije ponoći 16. augusta 2022.

Iako su istrage u toku i još nekoliko svjedoka treba biti ispitano, nalozi za hapšenje Sheqira K i Sharabana K izdani su 26. i 27. januara, rekao je glasnogovornik tužitelja u Ingolstadtu. Njih dvoje očekuju doživotne robije ukoliko budu osuđeni.

“Ovakav slučaj ne dobijete svaki dan, pogotovo s tako spektakularnim obratom”, rekao je Aichele za Bild. “Na dan kada smo pronašli tijelo nije bilo ničega što bi nas moglo pripremiti za ovakav razvoj događaja.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.