Orban ne podržava džaba Dodika, do struje mimo procedura

Mađarski premijer Viktor Orban ne podržava Milorada Dodika džaba. Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS” (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane. Potpisivanje ugovora o gradnji solarne elektrane Trebinje 1 uslijedilo je nakon posjete premijera Mađarske Viktora Orbana BiH u novembru 2021. godine.

Mađarska RSE u pisanom odgovoru potvrdio Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije.

Halaš je rekao i da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora.

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje.

Vlasti Republike Srpske najavljivale su da će solarna elektrana u Zupcima kod Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.

Početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora da odobri preuzimanje većinskog udjela. Iz ovog tijela – koje štiti i promoviše tržišnu konkurenciju u državi

Transparency International (TI) BiH tvrdi da je mađarski investitor došao do koncesije namijenjene ERS-u zaobilaženjem procedura i bez javnog nadmetanja, te da će raditi posao pod “uslovima koji još nisu poznati javnosti”.

U odgovoru uprava ERS-a navodi da taj ugovor još nije zaključen, nego je samo “utvrđen njegov sadržaj”.

ERS dalje navodi da postoji “izuzetak od Zakona koji se odnosi na pristup informacijama a koji uključuje povjerljive interese treće strane, te je utvrđeno da informacija nije od javnog interesa”.

(TIP/Izvor: Patria/Foto: Agencije)