Izetbegović na godišnjicu SDA: Logično je upitati se – ima li ‘zamora materijala’, nedostatka energije i vizije u SDA?

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na svečanoj sjednici Glavnog odbora povodom 32. godišnjice Stranke, kazao da su iza njih 32 godine intenzivnog rada, napora i borbe.

– Dugo je to vrijeme, mnogi su otišli na ovaj ili onaj način, kadrovska struktura je bitno starija od one iz 1990. godine, naravno i iskusnija. Logično je upitati se – ima li „zamora materijala“, nedostatka energije i vizije u SDA, možemo li se u budućnosti nositi sa problemima koji slijede kao što smo se nosili sa onima koji su iza nas? Dakle – postoje li razlozi za postojanje SDA, hoće li ona biti samo jedna od stranaka u bh. političkom spektru ili će nastaviti da bude liderska, patriotska stranka – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da SDA mora trajati, i mora ostati liderska stranka. Dva su jaka razloga, ili argumenta za to.

– Prvi razlog je taj što je SDA politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota na historijski pritisak, ona je odraz njihovih emocija, interesa, htijenja, neophodna koheziona sila koja ih drži na okupu i čini političkim faktorom.

Drugi, jednako bitan razlog je taj, što osim vjere i želje, imamo snagu, znanje i sposobnost da riješimo svaki problem s kojim se naš narod i država suoče, ili da ga barem svedemo na podnošljivu mjeru – naveo je predsjednik SDA.

Po njegovim riječima, u posljednja dva mandata koje „nose“ kadrovi SDA, a naročito premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministri na nivou Federacije BiH, „suočili smo se s pobunama, paljevinama, poplavama, s migrantskom krizom, pandemijom, teškom političkom krizom i blokadama na državnom i federalnom nivou“.

– Sve udare smo amortizovali, većinom u cijelosti prevazišli. Nismo ni milimetra ustuknuli pred snagama koje proizvode krize i blokade. Dapače, izmorili smo ih. Neće biti podjele BiH, neće biti rušenja reformi kojima je ojačana država, neće biti negiranja genocida i odlikovanja ratnih zločinaca, neće biti retrogradnih izmjena izbornog zakona. A bit će izbora, bit će nastavka evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine, izgradnje i napretka – poručio je Izetbegović.

Po pitanju ekonomije i izgradnje, kaže da ne zaostajemo za zemljama okruženja. Broj zaposlenih je trenutačno veći nego što je bio prije dvije godine, kada je uveden lock-down zbog širenja pandemije.

– Federacija BiH je po ekonomskim parametrima, zaduženosti,  životnom standardu stanovnika, ali i po zdravstvenim parametrima zabilježenim u vremenu COVID 19 bitno ispred Republike Srpske. Samo Sarajevo ubere više PDV-a od cijelog manjeg entiteta – naveo je Izetbegović.

Kaže da na skupovima SDA redovito podsjete šta je sve izboreno i odbranjeno u posljednje tri decenije – političke slobode, neovisnost zemlje, reafirmisan je identitet, vjera i kultura Bošnjaka itd.

– Međutim, na dunjaluku je sve privremeno,  sve se mijenja i vraća. Sve za što smo se borili, i mislili da smo izborili, se ponovo stavlja pod pitanje, potiskuje i relativizira. I cjelovitost zemlje, i stabilnost države, i slobode i ravnopravnost Bošnjaka, vjera i kultura. Gubimo biološku supstancu, natalitet u BiH je nizak, mladi odlaze.

Svi problemi Bosne i Hercegovine su problemi SDA, i svi koji su protivnici stabilnosti i napretka ove zemlje su i naši protivnici – kazao je, između ostalog,  Izetbegović.

Nakon što je održana svečana sjednica Glavnog odbora SDA, održana je i Konvencija Asocijacije mladih.

U toku dana položeno je cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Привет всем! Для всех, кто ценит стихи, поэмы и самостоятельное творчество, Мay Poems представляет лучшие произведения ведущих мировых поэтов и…

  2. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…