Stotine opkoljenih ukrajinskih vojnika evakuisani iz Mariupolja

Ukrajina je potvrdila da su stotine njenih boraca koji su zarobljeni više od dva mjeseca u čeličani Azovstal u Mariupolju evakuisani.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su 53 teško ranjena vojnika prevezena u grad Novoazovsk, pod kontrolom Rusije, te da je još 211 evakuisano humanitarnim koridorom u Olenivku –  također pod kontrolom Rusije, javlja BBC.

Rusija je ranije saopćila da je postignut dogovor o evakuaciji povrijeđenih vojnika.

Desetak autobusa s ukrajinskim borcima koji su boravili ispod opkoljene tvornice viđeno je u ponedjeljak navečer kako napušta ogromno industrijsko mjesto u južnom lučkom gradu.

Ruski državni mediji također su objavili snimke, kako kažu, povrijeđenih ukrajinskih vojnika koji su evakuisani iz Azovstala.

U svom video obraćanju iza ponoći po lokalnom vremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u operaciju evakuacije uključeni ukrajinski vojni, obavještajni i pregovarački timovi, kao i Crveni križ i UN.

– Ukrajini su potrebni živi heroji – rekao je.

Međutim, upozorio je da ukrajinski vojnici možda neće biti odmah oslobođeni i upozorio da će pregovori o njihovom oslobađanju zahtijevati “kompleksan pristup i vrijeme”.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…