Još nije osiguran novac za održavanje izbora, a po svemu sudeći, neće ga ni osigurati oni koji trebaju. Vremena je sve manje, kao i saglasnosti. Vijeće ministara BiH na hitnom telefonskom zasjedanju nije uspjelo osigurati novac.

Ovo je svjesno urušavanje demokratije institucija u našoj zemlji od strane pojedinaca. HDZ-ovi ministri Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević i  Josip Grubeša nisu glasali za Odluku o izdvajanju sredstava za održavanje izbora. Objašnjenje iz HDZ-a stiglo je i prije nego što smo dobili zvaničnu odluku o rezultatima glasanja na telefonskoj sjednici Vijeća ministara.

Tako u saopštenju ministar finansija i trezora Bevanda upozorio je na nezakonitosti donošenja i nalaženja ovakve odluke na sjednici Vijeća ministara. Navodi da su ministri iz reda bošnjačkog i srpskog naroda glasali za odluku unatoč mišljenju Ministarstva finansija. Naravno riječ je o negativnom mišljenju. Navodi Bevanda da je zakonom propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja ali da izvori ne mogu biti nikako iz akumuliranih prihoda. Dodjae kako smatra da predlaganje same ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog a ulazi u sferu politikanstva. Tako se vjekoslav Bevanda obrušio i na kadrove Milorada Dodika, njihovog dosadašnjeg partnera u mehanizmu blokade vlasti na državnom nivou. Bevanda nije štedio ni CIK. Optužio ih je za hajku i laži koje su im instruisali njihovi politički mentori.

Oni koji su trebali osigurati sredstva to nisu uradili, iako su svi danas nekako očekivali da bi Vijeće ministara moglo odgovoriti svom zadatku i donijeti Odluku, ako ne bar budžet kojim bi se osigurao novac za finansiranje izbora, ali HDZ-ovi ministri su nastavili, a kako stvari stoje i nastavit će sa opstrukcijom. Šta dalje pitanje je za 12,5 miliona koliko koštaju oktobarski izbori. Spekuliralo se ovih dana da bi visoki predstavnik mogao Bonskim ovlastima nametnuti odluku. Razni pozivi iz međunarodne zajednice stizali su na adrese Bevande i Tegeltije da osiguraju novac za održavanje izbora. To se nije desilo tako da na potezu je, kako stvari stoje, visoki predstavnik u BiH, no to bi zaista bilo pogubno za demokratiju i vladavinu prava i institucije ove zemlje.

(TIP/Izvor: federalna.ba)