Naučnici stvorili molekul koji može skladištiti solarnu energiju 18 godina

Istraživači kažu da su napravili ključni korak naprijed u stvaranju molekula koje mogu skladištiti sunčevu energiju.

Objavljujući svoja najnovija otkrića u časopisu Energy and Environmental Science, tim sa Tehnološkog univerziteta Chalmers u Švedskoj prvi je pokazao svoj solarni molekul prošle godine.

Napravljen od ugljika, vodonika i dušika, molekul se transformira u „energetski bogat izomer“, izomer koji je napravljen od istih atoma, ali je povezan na drugačiji način, kada ga pogodi sunčeva svjetlost. Izomer se tada može pohraniti kao tečnost, a energija se kasnije koristi. Mnogo kasnije.

“Energija u ovom izomeru sada može da se skladišti do 18 godina”, rekao je Kasper Moth-Poulsen, vođa tima u izjavi. “A kada dođemo da izvučemo energiju i upotrebimo je, dobijamo povećanje toplote koje je veće nego što smo se usudili nadati.”

Cijeli sistem se zove Molecular Solar Thermal Energy Storage (MOST). Sunčeva svjetlost se hvata tekućinom preko solarnog termalnog kolektora na krovu zgrade. Ovo je u suštini konkavni reflektor s cijevi u sredini, koji prati putanju Sunca poput satelitske antene.

Kolektor fokusira sunčeve zrake do tačke kroz cijev na tečnost. Tečnost se zatim čuva na sobnoj temperaturi kako bi se sačuvala energija, a kada je potrebna energija, koristi se katalizator za zagrevanje tečnosti.

U svom najnovijem radu, tim je rekao da su dodatno razvili katalizator koji to čini mogućim, a koji može kontrolirati oslobađanje energije. On stvara reakciju za zagrijavanje tečnosti za 63°C, a istovremeno omogućava da se molekul ponovo koristi.

Također su uspjeli prestati koristiti potencijalno opasnu hemikaliju zvanu toluen, koja je zapaljiva, kao dio tečnosti za sistem. Takođe kažu da je cijela stvar također bez emisija i može raditi tijekom cijele godine.

Iako su dokazali da je sistem održiv, tim sada želi da sve zajedno radi glatko. Oni također žele povećati temperaturu na najmanje 110°C, kako bi tehnologija postala komercijalna za 10 godina.

“Ostalo je mnogo toga da se uradi”, rekao je Moth-Poulsen. “Upravo smo pokrenuli sistem. Sada moramo osigurati da je sve optimalno dizajnirano.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/iflscience.com/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…