U Neumu od danas nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer, nastavili su pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Neumu sa političarima iz BiH među kojima su i Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ).

Lider SDA Izetbegoviće je doputovao sinoć u Neum, a osim njega i Čovića tu je i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a koji je jučer poručio za medije da očekuje da će pomak upravo biti napravljen u Neumu.

Pregovori u Neumu će od danas zvanično biti nastavljeni, a sinoć su bh. političari i međunarodni predstavnici po dolasku u Neum imali neformalnu večeru u 19:00 sati u jednom od hotela gdje će se i voditi dalji razgovori.

Kada je riječ o pregovorima, SDP, Naša stranka i DF su odbili da učestvuju u tome. SDP je rekao da su uslov za nastavak razgovora eblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz entiteta Republika Srpska.

Naša stranka je saopćila da ne želi učestvovati u razgovorima koji ignorišu njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Iz DF-a su poručili da su pregovori farsa te da je reduciranje doma naroda crvena linija za sve.

S druge strane, nadmetanja su i dalje prisutna između SDA i HDZ-a od čijih lidera i zavisi hoće li biti kompromisa i dogovora.

Naime, Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka “uz dozu odgovornosti” pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čović dosadašnji tok pregovora nije komentarisao osim što je na samom početku potvrdio kako HDZ očekuje prihvatanje rješenja koja će osigurati legitimno predstavljane konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

Podsjetimo, američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH u četvrtak su okončali pojedinačne susrete s predstavnicima političkih stranaka iz BiH.

(TIP/Izvor: N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Надежные…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…