Nastava u TK počinje u ponedjeljak

Učenici i škole u Tuzlanskom kantonu su spremni za početak nastave u ponedjeljak 31. januara. Zimski raspust je gotov. Obrazovne vlasti danas su okončale završne pripreme, a škole su dobile obavezu da do prvog dana novog polugodišta dezinfikuju sve prostorije i namještaj, kako bi učenici imali što manje rizika za zarazu virusom Covid 19. Sve su škole imale dovoljno vremena da tokom raspusta riješe i neke druge interne probleme.

Jedna od najvećih srednjih škola na području Tuzlanskog kantona, Mješovita srednja škola u Živinicama početak školske godine dočekala je bez grijanja, a u drugo polugodište ulazi sa novim kotlom na pelet.

„Mi evo konačno imamo adekvatno grijanje. Nabavka peleta je završena. Imamo oko 115 tona peleta, tako da ne vidimo neki problem. Spremno dočekujemo početak drugog polugodišta kad je u pitanju grijanje. I školske prostorije su zagrijane i u ponedjeljak će biti spremne,“ kaže Osman Havušić, direktor MSŠ Živinice.

U ponedjeljak se na nastavu vraćaju svi osim tri predmetna nastavnika koji su zasad u izolaciji zbog korona virusa.

„Tokom januara iskoristili smo priliku za stručna usavršavanja u saradnji sa Pedagoškim zavodom. Kad je u pitanju priprema zaposlenika, mi spremno dočekujemo početak drugog polugodišta,“dodaje direktor Havušić za RTVTK.

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona jučer je od Pedagoškog zavoda dobilo zbirni izvještaj o broju zaraženih u školama. Stanje nije alarmantno, kažu.

„Jeste došlo do povećanja broja zaraženih i učenika i zaposlenika, ali ako imamo u vidu da na području Tuzlanskog kantona imamo 50.000 učenika u osnovnim i srednjim školama, a najnoviji podatak je da je 200 učenika zaraženo. To je nešto manje od 0,4% tako da cijenimo da to nije alarmantan podatak,“ ističe Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK

Od 5.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama zaraženo je 86 osoba. A nekim od njih period izolacije proći će do ponedjeljka, kad će početi nastava.

„Ukoliko bude potrebe u pojedinim školama ako se javi veći broj zaraženih učenika ili nastavnika, mi ćemo u saradnji sa školama donositi određene odluke i prepozučiti tim školama da pređu na online nastavu za pojedinu školu ili pojedino odjeljenje unutar škole,“ dodaje Vrtagić

O epidemiološkom stanju u školama nove podatke Pedagoški zavod i Ministarstvo za obrazovanje će imati za sedam dana. Ukoliko situacija ne bude zabrinjavajuća, nastava se neće prekidati, navodi RTVTK.

(TIP/Foto: Ilustracija)