Motivirajte se za kućne treninge pomoću ovih savjeta fitnes stručnjaka

S obzirom na to da se svijet i dalje suočava s pandemijom koronavirusa, možda održavanje redovite rutine tjelovježbe predstavlja problem ili je pak stvar nedostatka motivacije. Međutim, redovito vježbanje u bilo kojem obliku dugoročno će se pokazati iznimno korisnim za vaše tjelesno zdravlje, a da ne spominjemo i da će vam pomoći u ublažavanju stresa koji možda proživljavate.

Ponekad se nije lako disciplinirati za redovite odlaske u teretanu ili na organizirane treninge, stoga opcija vježbanja kod kuće djeluje vrlo primamljivo.

The Independent je razgovarao sa stručnjacima za fitnes koji su dali svoje vrhunske savjete za načine na koje možete ostati motivirani za vježbanje od kuće.

Od bivše olimpijske sportašice Jessice Ennis-Hill do Lukea Zocchija, osobnog trenera Chrisa Hemswortha, ovo su njihovi zlatni savjeti:

Održavajte redovitu rutinu

Radni dani i vikendi se izmjenjuju a vi većinu vremena provodite statično, zbog čega je dobra ideja uspostaviti redovitu rutinu tjelovježbe.

“Rutina je sve”, kaže osobna trenerica i stručnjakinja za fitnes Stefanie Williams. “Planirajte svoj dan kao što biste to činili da izlazite iz kuće da biste otišli na posao ili organizirali redovne zadatke.”

Ennis-Hill ponavlja ovu tvrdnju, savjetujući da se ljudi “vrate u svoje školske dane” tako da na olovci i papiru naprave “plan kojemu se mogu posvetiti”.

Luke Zocchi, osobni trener Chrisa Hemswortha i istaknuti stručnjak za personalizirani digitalni program za zdravlje, dodaje da “ulazak u rutinu i dosljednost” može pomoći da se oslobodite stresa. Također biste trebali odabrati prostor u svom kućanstvu koji će postati vaše redovito mjesto za vježbanje, smatra Williams.

“Organizacija namjenskog prostora ne samo da će vas podsjetiti na redovitu tjelovježbu, već će vam biti i izvrstan motiv jer znate da je prostor spreman za korištenje i da ne trebate ništa pripremati”, kaže osobna trenerica Ollie Thompson. “Puno toga možete učiniti s jednostavnom prostirkom ili ručnikom.”

Odvojite pravu količinu vremena za vas

“Kvaliteta, a ne količina”, kaže Zocchi. “Ako trenirate pravim intenzitetom i tjerate se, možete napraviti fantastičan kardio trening za oko 20 minuta.

Po mišljenju Williams, jutarnji trening je koristan kako biste mogli “najbolje iskoristiti svoju energiju i ostali motivirani za cijeli dan”.

“Posvetite određeno vrijeme treninzima i držite se toga”, kaže ona, preporučujući početnicima da vježbaju od 15 do 20 minuta svaki drugi dan, a da redoviti posjetitelji teretane imaju za cilj od 45 do 60 minuta vježbanja svaki drugi dan.

Pozovite prijatelje ili obitelj da vježbaju s vama

Ako radije ne biste vježbali sami, suradnja s vašim prijateljima ili članovima obitelji moglo bi vam pomoći da dobijete poticaj, bilo osobno ili putem videochata. “Uvijek je mnogo lakše držati se plana vježbanja, ući u zonu i ostati motiviran ako imate prijatelje ili obitelj da vam se pridruže”, kaže Ennis-Hill.

Usredotočite se na to kako ćete se osjećati tijekom vježbanja

Kada redovito vježbate, važno je da radite fizičke aktivnosti u kojima uživate, a ne da se osjećate kao da trebate kopirati ono što netko drugi radi. “Pristupite aktivnosti na način na koji uživate”, kaže Thompson. “Ako nikada niste bili netko tko uživa u trčanju, nemojte se prisiljavati na to.”

Potražite smjernice od stručnjaka

Ako niste sigurni gdje započeti s fitnes rutinom kod kuće, bilo bi vrijedno kontaktirati stručnjaka koji vam može pružiti pomoć, kaže Thompson.

Online zdravstveni i fitnes programi također mogu pomoći ljudima kod kuće da održe razinu svoje kondicije, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение бк леон вылетает[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…