Zlatko Dukić: Blok 7 – ni na nebu, ni na zemlji

Usred ovog vrelog ljeta, kome ne manjka užarenih tema i problema, pažnju javnosti najprije je okrznulo, a onda i dobro zagolicalo aktueliziranje samo naoko utihnule priče o Bloku 7 Termoelektrane Tuzla. U Tuzli i okolini je, od početka te velike priče, ovo tema u koju se upuštaju, s gotovo istom revnošću, i laici (koji sve znaju) i stručnjaci (koji sve ne kažu), tako da je postala svojevrsna mjera lokalpatriotskog garda. Koji nije mogao da ne reaguje i na najnovije vijesti o Bloku 7.

VELIKI UPITNIK

Početkom avgusta su se, gotovo u dan-dva, sustigle dvije vijesti o ovoj temi. Najprije ona o tome da će poslanici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, ha mine godišnji odmor, zasukati rukave i ozbiljno se pozabaviti sudbinom izgradnje Bloka 7, a onda je Vlada Tuzlanskog kantona, s potpisom premijera Kadrije Hodžića, uputila pismo Elektroprivredi BiH i direktoru TE Tuzla, pitajući šta se, zapravo, zbiva i na čemu se stalo kad je o Bloku 7 riječ.

Prije detalja o tome, kratko podsjećanje: svojevremeno je Blok 7 TE Tuzla zamišljen kao zamjenski objekat, koji bi omogućio gašenje odavno isluženih blokova 3, 4 i 5; nazvan generacijskim, projekat je procijenjen na oko 1,5 milijardi KM, imao bi instaliranu snagu od 450 MW, godišnje bi proizvodio 2.739,81 GWh električne i 390,9 GWh toplinske energije, a njegova moderna tehnologija bi dovela do smanjenja emisije ugljendioksida za čak 50 odsto… Zamišljeno je da se Blok 7 gradi četiri godine, a Elektroprivreda BiH je, nakon svih odluka i papira, uz garanciju Vlade Federacije, ušla u kredit sa Kineskom izvozno-uvoznom bankom i posao je dat Kinezima. Sve je teklo, reklo bi se, po planu do 29. januara ove godine, kada je nosilac posla – kineski Konzorcij Gezhouba (koji je, još prije korone, otvorio ured u Tuzli), zatražio izmjenu govora, jer je američka kompanija General Electric, kao podizvođač radova – zbog zatezanja američko-kineskih ekonomskih i trgovinskih odnosa – otkazala isporuku kotla, turbine i generatora.

Tako od januara kreće igranka koja je metastazirala u veliki upitnik nad cijelim projektom. Rok za korekciju ugovora, na koju Elektroprivreda BiH ne pristaje, istekao je u maju, zbog neprihvatanja kineskog prijedloga da, umjesto Amerikanaca, opremu za Blok 7 isporuči drugi (kineski) proizvođač. Priča je tada dobila političke aditive, prekrivši njen ekonomski i ekološki značaj. I izazvavši reakciju, s jedne strane, lokalne zajednice, a s druge viših nivoa vlasti. Lokalna zajednica, naročito oličena u prigradskim naseljima Šićki Brod i Bukinje, čiji žitelji decenijama plaćaju ceh zagađenog vazduha, vode i zemlje (uz neutvrđen broj preminulih i oboljelih od respiratornih, nerijetko najtežih bolesti), od početka je skeptična u vezi s obećanjem da će novi objekat poštivati ekološke standarde. Viši nivoi vlasti, za to vrijeme, kao da su zatečeni ili u poziciji onoga ko nekog ili nešto čeka, pa se vrte u krugu.

I onda dođe pismo Vlade TK-a. Ne čekajući da se o svemu izjasni federalni Parlament, premijer TK-a Kadrija Hodžić i ministri nadležnih resora (privreda, industrija, okoliš itd.) moradoše reagovati zbog, najprije, podatka o 19 miliona KM utrošenih za uređenje terena u krugu TE Tuzla, namijenjenog Bloku 7, a onda i stoga što su, čini se, Tuzla i Kanton dosad najmanje za sve pitani. Uključujući i podatak da je Kinezima onomad uplaćen avans od 214 miliona KM – iako su više puta probijali ugovorene rokove – za posao koji je uveliko u ćorsokaku. Vlada TK-a je prihvatila premijerovo otvoreno pismo Elektroprivredi BiH i direktoru TE Tuzla, kojim se traže detaljne informacije, pogotovo o budućnosti proizvodnje električne i toplotne energije, kao i procjena epiloga cijele priče, jer ekonomske, socijalne i ekološke posljedice – kakve god da budu – najviše će iskihavati i najskuplje platiti Tuzla i njena okolina.

MUTNA SLIKA

Još nema odgovora na pismo kojim se priča dodatno uozbiljava. Dosad se moglo činiti da, kad je riječ o lokalnoj vlasti (kantonalnoj, tačnije), sve ide nekako ispotiha, mimo njene pažnje. Sada, kada je slika mutna, napokon je Kanton reagovao onako kako se od njega očekuje, s pravom tražeći da i vlast i javnost budu iz prve ruke obaviješteni o sve realnijem odustajanju od Bloka 7, jer je dospio u poziciju ni na nebu, ni na zemlji. Što otvara pitanje šta umjesto tog projekta. Zašto ne solarne i vjetroelektrane, koje razvijene zemlje odavo imaju, a mi, izgleda, slijepi za ono što je jedina prava, zdrava i ekonomična zamjena za termoelektrane i ugalj, kojima se – htio to neko ili ne – samo crno piše?

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Zlatko Dukić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]купить реплику Аирподс ПРО в Москве[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением…

  2. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]mdou41orel.ru[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со скидкой. Только качественные…

  3. Доброго! Актуальные новости Кропивницкого: узнавайте первыми о важнейших событиях. Ждем Вас на https://top10.kr.ua/ [url=https://top10.kr.ua/category/kropivnickiy-novosti/]Все новости Кропивницкого[/url] новости мира последние новости…