Objavljeni detalji tri afere: Bandić je primao mito

Uskok se oglasio priopćenjem nakon što je jučer s policijom u Zagrebu provedena akcija privođenja više osoba koje se tereti za različite kriminalne radnje koje su grupirane u tri afere s bivšim gradonačelnikom Zagreba kao ključnom osobom. Među privedenima su i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić, te bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina.

Tri afere zbog kojih je privedeno više osoba nazvane su “Advent”, zbog korupcije vezane uz adventske kućice u gradskom centru, zatim “Vrtovi svjetla” po istoimenom kompleksu zgrada koji se trebao izgraditi na mjestu bivše tvornice TEŽ-a i “Srebrnjak” zbog namještanja natječaja za ravnatelja istoimene bolnice u Zagrebu.

Priveden je i Milan Lončarić, nekadašnji vlasnik ugasle tvrtke Tvornica električnih žarulja (TEŽ) i vozač bivšeg gradonačelnika Zagreba Zdravko Krajina te Denis Mohenski. Uhićena je i službenica zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić, bivši vozač Milana Bandića Vladimir Džaja i pročelnica stručne službe gradonačelnika Zagreba Andrea Šulentić.

Afera “Vrtovi svjetla”

O aferi “Vrtovi svjetla”, u kojoj su pod istragom ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i vlasnik bivšeg TEŽ-a Milan Lončarić, Uskok navodi:

“Sumnja se da se prvoosumnjičeni 74-godišnjak, kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, a nakon što pred nadležnim gradskim tijelima nije uspio pozitivno riješiti zahtjev za legalizacijom već izgrađenog objekta i nakon što nije uspio ishoditi dozvole za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, s drugoosumnjičenim 60-godišnjakom dogovorio, da će mu on kao osoba koja uživa društveni utjecaja posredovati prema sada pokojnom gradonačelniku, a kako bi navedene dozvole i suglasnosti ishodovao neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je 60-godišnjak svojim utjecajem trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi dobivanja kredita za financiranje projekata trgovačkih društava 74-godišnjaka.

Za sve navedeno 74-godišnjak je 60-godišnjaka i sada pokojnog gradonačelnika novčano nagradio. Sukladno navedenom dogovoru 60-godišnjak se u nekoliko navrata sastajao s pokojnim gradonačelnikom, a kako bi on s pozicije gradonačelnika posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj Zavod izda potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava prvoosumnjičenog i to rješenje o legalizaciji radova na lokaciji u Zagrebu, ali i rješenja o ukidanju svojstva kulturnog dobra dijelova kompleksa tvornice na drugoj lokaciji u Zagrebu, a kako bi se objekt mogao ukloniti i graditi drugi stambeno-poslovni kompleks.

Za navedeno posredovanje, 74-godišnjak je putem 60-godišnjaka sada pokojnom gradonačelniku predao 50.000 eura, a sada pokojni gradonačelnik je osobno i posredstvom jednog rukovoditelja nadležnog tijela Grada Zagreba, zatražio od drugog nadležnog rukovoditelja tijela Grada Zagreba da udovolji podnesenim zahtjevima društava 74-godišnjaka bez obzira na propisane uvjete te da izda odgovarajuće isprave.

Na temelju izdanih isprava trgovačka društva prvoosumnjičenog i on osobno stekli bi korist. Vezano uz drugi dio dogovora 74-godišnjaka i 60-godišnjaka oko posredovanja prema bankama, 60-godišnjak se obraćao odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj, a kako bi trgovačka društva 74-godišnjaka pod što povoljnijim uvjetima dobila kredit za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za navedene usluge 74-godišnjak je 60-godišnjaka nagradio kupnjom i opremanjem stana u Radićevoj ulici u vrijednosti najmanje 1.021.000 kuna (136.000 eura). Plaćanje je provedeno s računa društava u vlasništvu prvoosumnjičenog. Sve opisane protupravne radnje odvijale su se od ožujka/marta 2020. godine do 29. lipnja/juna 2021.”

Afera “Advent”, korupcija pri dodjeli adventskih kućica u gradskom središtu

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da se, u razdoblju od 2016. do 2020. godine u Zagrebu, sada pokojni gradonačelnik, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, dogovorio s 51- i 45-godišnjakom kao stvarnim voditeljima poslovanja više trgovačkih društava da će im pogodovati na način da njihovim trgovačkim društvima omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama, a u zamjenu za dio dobiti koju će navedena trgovačka društva ostvariti od tih poslovnih djelatnosti.S ciljem ostvarenja ovog dogovora je sada pokojni gradonačelnik nalagao 73-godišnjakinji, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, poduzimanje potrebnih radnji i to rezervacija termina na javnim površinama Zagreba sukladno traženjima 51- i 45-godišnjaka čime bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru.

Nadalje je 73-godišnjakinja poduzimala i druge potrebne radnje, odnosno prenosila upute i naloge sada pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da drugi članovi Povjerenstva donose zaključke kako bi se u konačnici upravo trgovačkim društvima 51- i 45-godišnjaka dodijelila tražena javna površina u zakup prilikom provođenja raznih manifestacija od 2016. do 2020. godine.Na opisani način je trgovačkim društvima navedenih osumnjičenika omogućeno dobivanje u zakup atraktivnih javnih površina Zagreba i ostvarivanje znatne dobiti od poslovanja, dok su dio dobiti u visini od najmanje 5.026.821,82 kuna (670.000 eura), sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili sada pokojni gradonačelnik, 51- i 45- godišnjak”.

Afera “Srebrnjak”

Uskok sumnjiči dvije hrvatske državljanke, starosti 82 i 55 godina, da počinile kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti jer su u razdoblju od siječnja/januara do kraja lipnja/juna prošle godine, po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, poduzele radnje kako bi osigurale da za ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak bude izabrana osoba koju je on odabrao i prije zaprimanja svih prijava na raspisanom natječaju.

“Osumnjičene su na to pristale te je prvoosumnjičena 82-godišnjakinja, koristeći informacije koje su joj o dječjoj bolnici bile dostupne kao odgovornoj osobi u jednom njenom tijelu, sastavila program rada i razvoja bolnice kao jedan od uvjeta za javljanje na natječaj, dok je drugoosumnjičena 55-godišnjakinja tu dokumentaciju, zajedno s kandidaturom odabranog kandidata, predala u poslovnicu pošte.

Nadalje je, prije završetka natječaja, a po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, prvoosumnjičena zatražila od odabranog kandidata za povuče svoju kandidaturu, s obzirom na to da je gradonačelnik odlučio da ipak želi drugog kandidata na čelu dječje bolnice Srebrnjak. I drugom kandidatu je prvoosumnjičena davala savjete i upute vezano uz teme koje će biti predmet razgovora kandidata te je od drugih članova tog tijela tražila da daju svoj glas navedenom kandidatu. Budući da jedna članica tijela nije to željela učiniti, sada pokojni gradonačelnik donio je odluku o njezinom razrješenju i imenovanju drugoosumnjičene kao nove članice tijela koje odlučuje o odabiru ravnatelja dječje bolnice te je na taj način osigurao da potrebna većina članova glasa sukladno njegovim traženjima. Nakon toga, donio je odluku o poništenju natječaja te je, nakon što je izabrao novog kandidata za ravnatelja zdravstvene ustanove, raspisan novi natječaj. Prvoosumnjičena je ponovno poduzimala radnje kako bi novoodabranog kandidata pripremila za razgovor, a prema naloga sada pokojnog gradonačelnika obje su od ostalih članova tijela zatražile da glasaju za odabranog kandidata te je on i izabran ostvarujući tako sva prava na rad i iz rada tog mjesta”, navodi Uskok.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.