OS BiH bogatije za još jednog oficira sa Kraljevske zrakoplovne vojne akademije

Na Kraljevskoj zrakoplovnoj vojnoj akademiji u Cranwellu svečanom paradom danas je obilježen završetak školovanja nove klase oficira. Kadetkinja Jasmina Balta uspješno je završila školovanje, čime su Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile još jednog oficira, koji će ubrzo biti u poziciji da stečena znanja i iskustva prenosi u svojoj jedinici.

Kadetkinja Balta je na koledž upućena nakon završetka školovanja na Fakultetu zdravstvenih studija u Bosni i Hercegovini.

U okviru Koledža u Cranwellu, zajedno sa kolegama iz Velike Britanije i nekoliko drugih zemalja, kadeti kroz šestomjesečno školovanje, kroz četiri različita modula, bivaju osposobljeni za obavljanje oficirskih dužnosti, pri čemu se težište u obuci stavlja na vještine koje su od krucijalnog značaja za uspješno obavljanje zadataka iz okvira oficirskih dužnosti, a posebno kada je u pitanju liderstvo i rad sa vojnim kolektivom.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Vanja Filipović, kao i vojni ataše u istoj zemlji brigadir Nedžad Sadiković, koji su razgovarali sa komandantom Koledža u Cranwellu, brigadirom Joanne Campbell.

Komandantica Campbell je navela da su kadeti iz Bosne i Hercegovine dobrodošli, da svojim zalaganjem tokom školovanja opravdavaju pruženu priliku, dodajući da i britanska strana ima korist od ovakve vrste saradnje, s obzirom da na ovaj način britanski kadeti imaju priliku da uče o bh. kulturi i vrijednostima, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

(TIP/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.