Zbog politike, osnovnoškolci iz Dobrovaca kod Gračanice ne mogu upisati srednju školu

Posljedice smjena direktora i imenovanja svojih kadrova najbolje pokazuje slučaj osnovnoškolaca iz Dobrovaca kod Gračanice koji se, upravo zbog toga, ne mogu upisati u srednje škole. Prvi upisni rok već je prošao.

Aiša je odličnim uspjehom završila osnovnu školu Doborovci kod Gračanice. Očekivala je da će odmah upisati željeni smjer u srednjoj školi. No, prvi upisni rok je već prošao, a čekanje se pretvorilo u agoniju. U osnovnoj školi Doborovci nema direktora, zbog čega 14 učenika koji su završili školovanje ne mogu dobiti diplome, jer nema ko potpisati.

AIŠA ALIĆ, učenica

„Ova situacija nas je dosta pogodila sve, i roditelje i učenike. Ne možemo da spavamo. Ništa, bukvalno“.

RAHIMA ALIĆ, Aišina majka

„Baš su gajili neke svoje snove, budućnost, to ću biti… Sad im je uskraćeno, tako da stvarno više ne znam gdje da pođemo, kome da se više obratimo“.

FATIMA HUSKANOVIĆ, majka

„Nama je rečeno – ako ne može direktor potpisati da bi trebao ministar, ali niko se ne oglašava, nikog ne interesuje, neće se čak ni javiti“.

Podsjetimo, novoimenovana Vlada, uz podršku Skupštine, odlučila je da na kraju školske godine smijeni direktore škola u Tuzlanskom kantonu. Izabrani su novi članovi privremenih školskih odbora i uslijedilo je biranje novih direktora. U utorak je Vlada imenovala petog člana školskog odbora i u ovoj školi.

ELVIS BARAKOVIĆ, ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona

„Mi se nadamo da će ovim problem biti prevaziđen. Ukoliko ne bude, mi ćemo zbog neobavljanja dužnosti čim prije da razriješimo školski odbor. Želim da naglasim da je imenovanje direktora u isključivoj nadležnosti školskog odbora“.

A, predsjednica školskog odbora nam samo kratko u telefonskom pozivu kaže da se obratimo ministru. Tako to rade imenovani članovi po stranačkim partijama, pa i na štetu djece.

ALDIJANA HODŽIĆ, majka

„Djeca sve manje imaju nade uopšte da će upisati srednju školu, a mi roditelji više nemamo odgovora svojoj djeci, kakav odgovor da im damo“.

VEHID ŠEHIĆ, politički analitičar

„Uvijek sam se zalagao, kad je u pitanju obrazovanje i zdravstvo, da tu politika nema šta da radi, da treba to na drugi način raditi, da dolaze najkvalitetniji kadrovi, ne oni koji su u političkim strankama“.

Još jedna posljedica političkih poteza je i slučaj u Osnovnoj školi Solina, gdje je imenovanje direktora koji je bio član islamske stranke – Partija pravog puta, izazvalo bunt roditelja. Nakon toga, podnio je ostavku.

Do depolitizacije obrazovanja čekat ćemo nove probleme, jer do političkih ciljeva se sredstva ne biraju, čak ni kada su najmlađi u pitanju. Može im se!

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić/Foto: Emina Puškar)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.