Region popušta epidemiološke mjere, u ostatku Evrope različiti uslovi za ulazak u zemlju

Zahvaljujući još povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u regionu u odnosu na prije 14 dana, zemlje okruženja dodatno su popustile mjere.

To je dobra vijest za turističke radnike, ali i građane uoči ljetne sezone i godišnjih odmora.

Što se tiče prelaska granica, Srbija i Crna Gora nisu ništa mijenjale. U ove dvije zemlje slobodan je ulaz, bez ikakvog testiranja ili potvrda. Vlade ovih država dodatno su ublažile mjere u vidu dozvoljenog broja okupljanja, a dozvoljeni su i koncerti.

Albanija, koja posljednjih godina bilježi značajan porast broja bh. turista, isto je uradila prošle sedmice.

Međutim, najviše problema građani imaju prilikom ulaska u Hrvatsku. Značajan broj njih je vraćen s granice jer nisu imali potrebne papire ili dozvole.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske dalo je detaljne informacije, a bh. građani najčešće su vraćeni jer su imali samo potvrdu o rezervaciji.

Također, ukoliko se planira odmor kod prijatelja ili člana porodice koji posjeduje nekretninu, vlasnik nekretnine mora goste prijaviti turističkoj zajednici i uz tu potvrdu je dozvoljen prelazak granice. Ukoliko je osoba vlasnik nekretnine, mora sa sobom imati potvrdu o vlasništvu.

Iako Slovenija ukida stanje epidemije, do 21. juna na snazi ostaje mjera da se preko granice može samo s negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji.

Vlada Španije objavila je da otvaraju granice za turiste, ali samo one koji su primili obje doze vakcine. U Španiju mogu ući svi koji su primili neku od vakcina koje su odobrile Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lijekove, odnosno vakcinu kompanija “Pfizer” i “BioNTech”, “Moderna”, “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson” ili “Sinopharm”.

(TIP/Nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.