100 studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli vakcinisat će se u Srbiji

Studenati Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli  su nakon neuspješnih dogovora sa nadležnim institucijama u Tuzlanskom kantonu  odlučili pozvati Ministarstvo zdravlja Srbije. U kratkom roku dogovorena je vakcinacija studenata 23. maja (nedjelja) u Beogradu.

Već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju. Međutim, kako kažu studenti, vlast u TK ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, te da ne može biti donesena na nivou Kantona.

Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

Ogorčeni ponavljajućim ignorisanjem njihovih zahtjeva, grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta Tuzla se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratila Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju. Za manje od 12 sati stigao im je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu. Iz Srbije su studentima poručili način na koji mogu organizovati dolazak, te su tražili rješenje kako studenti mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.

˝Stav studenata je da svi moraju biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.Stav studenata, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat. Studenti poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, bit će primorani od Srbije tražiti vakcine za studente svih godina˝, saopštili su studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli.

(TIP/Foto: Ilustracija)