U Zetri novi krug masovne vakcinacije, uskoro i imunizacija državnih policajaca

U dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) danas od 8 sati nastavlja se masovna imunizacija građana, a na raspolaganju je 5.000 kineskih vakcina Sinopharm koje su donacija Kine.

Nastavlje se vakcinacija starijih od 75 godina, hemodijaliziranih i transplantiranih pacijenata koji nisu bili obuhvaćeni prvim ciklusom vakcinacije. Na vakcinaciju mogu računati i odrasli pacijenti sa Down sindromom, hronični pacijenti i osobama koje boluju od rijetkih bolesti.

U prvom krugu vakcinacije Kantonu Sarajevo je bilo na raspolaganju 12.800 doza vakcina. U Zetri je vakcinisano dnevno između 1.500 i 1.700 osoba.

S obzirom da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila upotrebu kineskih vakcina Sinovac (10.000 doza) koje je donirala Turska za imunizaciju (obje doze) 5.000 uposlenih u policijskim državnim agencijama, danas će biti  potpisan i sporazum između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, JU Doma zdravlja KS i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za primjenu vakcina. Tim sporazumom Kanton Sarajevo provodit će imunizaciju uposlenih u ovom ministarstvu te sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine. Iako je prvobitna informacija iz Ministarstva sigurnosti BiH bila da je riječ o vakcinama za tri državne agencije, a ministar zdravstva KS Haris Vranić je ranije kazao da mu je prijavljen broj od 4.600 osoba te da će ostati dio vakcina za građane, pitanje je kako je Ministarstvo sigurnosti došlo na red za vakcinaciju.

(TIP/Nap)