Foto: Gdje za Prvi maj? Odmorite na top destinacijama uz naše preporuke

Prvomajski i vaskršnji praznici odličan su povod da se za proljetne produžene vikende otisnete na neku od top destinacija za koje vam ne treba mnogo novca, vremena, kao ni organizacije.

Ako tome dodate da ni ove godine neće biti jednostavno proslaviti Prvi maj, jasno vam je da su stvoreni uslovi za kratko putovanje. S obzirom na to da je naša zemlja izuzetno bogata turističkim potencijalima i ponudom, a uz to i veoma jeftina, nije bilo jednostavno izdvojiti jednocifren broj destinacija kako bi se suzila potraga. To su za vas obavili na odmoriubih.ba, i pozivaju vas da iskusite nešto novo i sami, sa partnerom, društvom ili porodicom, provedete praznike na nekoj od ovih destinacija koje preporučuju.

Trebinje

Ovo je grad koji definitivno zna kako treba dočekati gosta i pokazati mu da je posjeta bila vrijedna. U prilog tome ide i zagarantovano lijepo vrijeme jer ovaj čarobni grad diše u mediteranskoj klimi sa 260 sunčanih dana u godini, zbog čega je i prozvan “Grad Sunca”, kako se naziva i poznati turistički kompleks u njegovoj blizini. Kada dođete u Trebinje na njegovim ulicama jasno ćete osjetiti spajanje uticaja, osmanskog, austrougarskog i mediteranskog. Hrana koju budete probali, kao da nigdje nema takav ukus. Shvatićete da je to grad srpskog pjesnika Jovana Dučića, da su se tu preplitali putevi i ukusi Kotora i Dubrovnika prema Bosni, Srbiji i Crnoj Gori. Vidjećete uticaje Nemanjića, pa onda Vizantije, zatim Osmanlija i Austrougara. Svaka od ovih epoha i svaki vladar u njima su ostavljali trag i dali pečat ovdašnjoj kulturi. Provozajte se Trebišnjicom do Arslanagića mosta, neka vam ispričaju njegovu priču, posjetite Hercegovačku Gračanicu, šetajte kroz Stari grad, obiđite trebinjsku pijacu i Muzej Hercegovine. Prije polaska kući, obavezno probajte vina u čuvenom manastiru Tvrdoš ili nekoj od poznatih lokalnih vinarija.

Bihać

Slapovi rijeke Une, gledali ih iz Štrbačkog buka, Martin Broda, Japodskih otoka ili Kostelskog buka, bez sumnje su neki od naljepših prizora koji se mogu vidjeti na ovom ćošku svijeta. Samo ovo što smo nabrojali dovoljan je razlog za svakoga, ko ima “imalo putnika u sebi”, da se zaputi na turneju Krajinom, bez imalo pretjerivanja, sakrivenim biserom ne samo BiH, nego kompletnog Balkana. Ako se zaputite u “Ljutu Krajinu”, bitno je da znate da vas i na ovim destinacijama očekuju odlični smještajni objekti kao što su hoteli “Emporium”, “Opal Exclusive” ili “Rekić” u Bihaću, “Opal Art” u turističkom naselju “Natura Art” u Lohovu, uz samu Unu, 14 km uzvodno od Bihaća, “Kostelski buk” uz istoimene slapove, osam kilometara van grada, kao i bungalovi i vikendice na Japodskim otocima. Šta god odabrali, u svakom od ovih hotela vas očekuje odlična hrana, pa se pripremite da uz šumove slapova isprobavate krajiške gurmanluke.

Vlašić

Da planina Vlašić nije zgodna samo za skijanje i zimske radosti, uvjerite se i na proslavi Prvog maja. Predivni pejzaži probuđene prirode išarani četinarskim šumama, staze za šetnju i odmaranje na suncu, vlašićki sir i divno dimljeno meso. Kome treba više? Poznato je da su neki od najboljih hotela na skijalištima, zbog čega vam preporučujemo “Sunce”, “Blanca Resort & Spa” i “Pahuljicu”, tri vjerovatno najpoznatija i najugodnija na ovoj planini. U ponudi su vam uživanje u wellnessu, ukusna hrana, masaže, vožnja biciklom, iznajmljivanje kvadova i brojne druge pogodnosti. Tokom protekle godine označene su i brojne nove pješačke i biciklističke staze na Vlašiću, pa se možete uputiti u potragu za najboljim vidikovcima bez bojazni da ćete se izgubiti.

Neum

Iako se proširila priča da je Neum postao hit destinacija prošle godine, kada su zbog zatvorenih granica, građani BiH i Srbije, navalili na njegovu obalu, istina je da je to ovaj grad bio i ranije. Pristupačne cijene i veoma lijepo uređeni hoteli, relativno kratak put bez pasoša i maksimalno uživanje na obali, pokazali su se kao dobitna kombinacija za sve putnike koji se tamo zapute. Preporučujemo vam da smještaj potražite u luksuznom i moderno namještenim hotelima “Grand Neum”, “Nova”, “Sunce” ili “Vapore”. Svi oni su na svega dvije minute niz stepenice do plaže, stoga ne morate ni da mislite, rezervišite svoj smještaj na vrijeme i uhvatite malo proljetne boje na obali bh. mora. S obzirom na otvorene pojedine dionice nove brze ceste prema Neumu, put preko Stoca je najbrža opcija, pa preporučujemo da posjetite ovaj hercegovački muzej na otvorenom. Nećete pogriješiti i ako provedete jednu noć u Stocu, u tek otvorenom modernom hotelu koji nosi ime svog grada, jer itekako imate šta vidjeti.

Sarajevo

Zašto da ne? Prvi maj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine! Idealno za posjetu, nema gužve, pa sve znamenitosti možete razgledati u miru i sa uživanjem. Probajte ćevapčiće na Baščaršiji, popijte kafu iz fildžana, probajte halvu, klepe i begovu čorbu. Penjite se žičarom na Trebević, provozajte se do vrela rijeke Bosne. Obiđite ćuprije, idite na Čolinu Bentbašu i do Inat kuće. Sve to i još mnogo više nudi vam Sarajevo, a kada već “padnete s nogu” od obilazaka, smještaj potražite u nekim od odabranih gradskih hotela. Mi vam preporučujemo hotele “Aziza”, “Centar”, “Europe, “Hills”, “Hollywood” i „Holiday“. Sarajevo ima više od 20 muzeja, pa iskoristite priliku i saznajte više o historiji BiH, a magična unutrašnjost Vijećnice je nešto što morate doživjeti. Ako ste ljubitelj prirode onda je “Tarčin Forest Resort” skriven u šumi na uzvišenju iznad Tarčina, samo 30-tak kilometara od Sarajeva, destinacija za vas, a ne zaboravite da je grad okružen olimpijskim planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević koje kriju odlične vikend lokacije.

Jajce

Grad muzej i možda najljepši grad u Bosni i Hercegovini, ni u periodu pandemije nije bio prazan niti bez turista. Jajce je jedini evropski grad u čijem centru se nalazi vodopad, koji se obrušava sa 22 metra visine da bi se rijeka Pliva koja ga pravi, ulila u Vrbas. Sve ovo možete da gledate sa nekoliko terasa, a ako volite adrenalinske šokove, preporučujemo vam da se iznad vodopada spustite zip-lajnom, nema sumnje da ćete uživati. Ovo je samo jedno od čuda koje ćete naći u ovom gradu, bogatom istorijom i opasanom predivnom prirodom. Ako se nađete u ovom gradu, obavezno posjetite hram boga Mitrasa, Stari grad, katakombe, čuvene crkve i džamije stare stotine godina, 20 mlinčića smještenih nekoliko kilometara van grada, kao i franjevački muzej u kojem se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Posjetu zaokružite obilaskom Doma AVNOJ-a, gdje je održano Drugo zasjedanje i jednom od malobrojnih muzeja u Evropi posvećenih antifašizmu kao svjetskoj pojavi, sa autentičnim eksponatima. Šlag na tortu neka vam bude ručak na lađi i vožnja Plivskim jezerom istoimenog hotela, koji od srca preporučujemo za ugodan boravak.

Ljubuški

Područje Ljubuškog jedan je od istinskih sakrivenih bisera kako prirode, tako i kulturno istorijskih spomenika u BiH. Na samo petnaestak minuta od Međugorja, čuvenog svetišta vrijednog posjete ma koje konfesije bili, Ljubuški će vam ponuditi i vodopad Kravica, kao i Park prirode Koćuša. Kao i obično kada se nađete u Hercegovini, pripremite se da budete dobro dočekani i da uživate u svim čulima, predivnim vodopadima, ali i delicijama ovih krajeva. U ovom kraju prave se nadaleko čuvena vina od autohtonih sorti grožđa kao što su “žilavka” i “blatina”, koja možete probati u brojnim porodičnim podrumima i vinarijama. Preporučujemo vam da iskoristite priliku i posjetite samostan Svetog Ante Padovanskog na Humcu kod Ljubuškog. Ovdje se nalazi najstariji muzej u BiH koji postoji od 1884. godine. Za ljubitelje prirode i avanture potpuno iznenađenje biće adrenalinski Park prirode “Peć Mlini” na području Gruda u kojem se nalazi fascinantna Ravlića pećina, kao i najduži zip-lajn u BiH, dug oko kilometar, kao i nevjerovatno strma staza za uspon, kategorisana kao jedna od najzahtjevnijih na svijetu. Odmoriubih.ba vam preporučuje smještaj u hotelima “Bigeste” u Ljubuškom, “Adria centru Koćuša” ili tradicionalnim kamenim kućama. Šta god izabrali, nećete pogriješiti.

Livno

Ako želite spektakl i iskustvo divlje prirode, te da prisustvujete doživljaju kakav možete vidjeti samo u filmovima, najbolje bi bilo da se zaputite na Cincar planinu kod Livna i vozite električni bicikl uz galop nekoliko stotina čuvenih divljih konja. Ovo je možda najbolje u ponudi ovog kraja, a ko bi uopšte smio i da zatraži više?! Fotosafari sa divljim livanjskim konjima u organizaciji agencije “Continental Adventure” napravio je pravi bum u livanjskoj turističkoj ponudi i privukao veliki broj posjetilaca. Ako vam ni to nije dovoljno, onda vam preporučujemo da posjetite najstarijeg čovjeka i vidite platno staro oko 3.500 godina. Naime, u Franjevačkom samostanu i muzeju Gorica koja spada među najljepše i najzanimljivije muzejske institucije u BiH, uz arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku i sakralnu zbirku, kao i zbirku starog oružja, počivaju praistorijski ostaci čovjeka, koji je bio ukopan na sankama i umotan u pogrebno platno. Upravo to platno je danas najstarije vuneno platno u Evropi (staro oko 3 500 godina) i može se vidjeti ovom muzeju. Ne propustite prošetati oko jezera Mandek i napraviti koju fotografiju na plaži Marinovac na Buškom blatu, nakon čega možete obiđi “Eko selo Grabovica” i uživati u lokalnim specijalitetima, a po želji i prespavati. Za kraj posjete ovom kraju ostavili smo obilazak Gornjeg grada i izvora rijeke Bistrice sa starim mlinom iz turskog doba, podno kojeg je pjesnik Ivan Goran Kovačić završio pisanje čuvene poeme “Jama”.

Kada vam ponestane inspiracije za putovanja u Bosni i Hercegovini, svratite na odmoriubih.ba po novu ideju, savjet, skriveni biser i najbolje ponude.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.