Foto: U Sarajevu počela masovna vakcinacija građana

U Sarajevu je danas počela masovna vakcinacija građana. U prostoru Zetre istovremeno će se moći vakcinisati po 30 osoba, odnosno 60 do 80 osoba tokom jednog sata.

Član Kriznog štaba Arman Šarkić jutros je za N1 prokomentarisao početak masovne vakcinacije građana u KS. Naglasio je da se ne smije “potkrasti” nijedna greška te pojasnio na koji način će se odvijati imunizacija stanovništva.

“Mi možemo najaviti, uprkos jednom dosta malom broju doza, da smo ušli u treću fazu i da ćemo se dalje na terenu ponašati kako vakcine budu stizale. Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju. Danas nam je prvi dan i vrlo nam je bitan da vidimo da li je informatički sistem u sinergiji sa operativnim koracima. S obzirom da je prvi dan, ne smije nam se potkrasti nijedna greška”, kazao je Šarkić.

“Mi i dalje apelujemo na osiguranike, jer se radi o pred fazi za starije od 75 godine, apelujemo da se koliko mogu maksimalno jave putem aplikacije koja se nalazi na web stranici KS, preferiramo to zbog jedinstvene baze podataka”, dodao je.

Šarkić je pojasnio da zbog specifičnosti populacije, otvorena su još dva kanala za prijavu.

“Zbog specifičnosti populacije, otvorili smo i dodatna dva kanala komunikacije; saradnja sa lokalnom samoupravom u smislu kreiranja spiskova i još jedan spisak od strane ZZO koji će se dostavljati i prema tom spisku će naše osoblje, koji nisu u stanju bili da se prijave informatički, pozivati telefonom i taj dio uraditi umjesto njih“.

Kada je riječ o vakcinisanju nepokretnih građana i načinu na koji će se to odvijati, kazao je:

“Vodili smo itekako računa o pacijentima koji su nepokretni i vezani za kuću, njih ima 2.000-3.000. Njima je namijenjena vakcina Sinovac koja je lakša za distribuciju i skladištenje. Ove pacijente koji nisu u stanju doći ćemo tretirati u kućnim uslovima, ići ćemo na adrese i imunizirati u kućnim uslovima“.

Glavni medicinski tehničar Javne ustranove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Ademir Spahić objasnio je kako će teći sam proces masovne vakcinacije u KS koji je započeo danas u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Kako je rekao Spahić građani Sarajeva su ispred Zetre bili već oko 7 sati ovoga jutra, a vakcinacija je započela u 7:45. Apelovao je na građane da ne dolaze prije nego trebaju, jer će svi doći na vrijeme, kako je kazao. Danas je planirana vakcinacija starijih od 90, odnosno 80, dok će u narednim danima dobna struktura ljudi za vakcinaciju biti 75.

Do sada se u Kantonu Sarajevo prijavilo 69.000 građana, dok je onih od 75 godina i više njih oko 6.400.

(TIP/Nap)