Vlada TK: Skoro 300 000 KM za projekte podrške mladima

20.10.2020 14:10
 

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je u utorak  utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška mladima”. Za realizaciju ovog programa Vlada je ove godine planirala ukupno 295.000,00 KM, od čega je 250.000,00 KM namijenjeno za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih i subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama.

Za finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja koji će imati za cilj unapređenje položaja mladih i jačanje omladinskog aktivizma u Tuzlanskom kantonu, te rad kantonalnog vijeća mladih u smislu plaćanja prikladnog prostora za mlade,rad sa mladima i omladinske aktivnosti, kao i osiguranje i plaćanje troškova njegovog održavanja, a što je propisano Zakonom o mladima Federacije BiH je predviđeno 35.000,00 KM, dok je 10.000,00 KM planirano za pripremu TV emisija o mladima, izradu brošura i drugih informativnih letaka za mlade, edukaciju vijeća mladih i omladinskih organizacija u svrhu jačanja njihovih kapaciteta, provođenje aktivnosti mladih, teza promociju projekata kojima se unapređuje položaj mladih na području Tuzlanskog kantona. U odnosu na prethodne godine, ove godine novina je program subvencioniranja troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, a po prvi puta su predviđena i sredstva za rad Vijeća mladih Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju subvencioniranje kamata za stambeno zbrinjavanje mladih, kao program za kojim vlada poseban interes javnosti, kriteriji za bodovanje i rangiranje podnosilaca prijava bit će: broj članova porodičnog domaćinstva,imovinski cenzus, stručna sprema, i uspješni rezultati u oblasti nauke, umjetnosti, sporta i kulture.

Kada je u pitanju ovogodišnji novitet, subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, kriteriji za bodovanje su: broj djece predškolskog uzrasta koja koriste usluge predškolske ustanove,broj članova porodičnog domaćinstva, imovinski cenzus, te samohrani roditelj/staratelj/zakonski zastupnik. Maksimalan iznos sredstava koji se može dodijeliti za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih iznosi 3.000,00 KM, dok je za subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama maksimalan iznos 500,00 KM.

Ukupno 7.892.300,00 KM za finansiranje ekoloških projekata

Data je saglasnost na izmjene Programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2020.godinu, čime je iznos sredstava planiran za realizaciju ekoloških projekata povećan za 3.371.000,00 KM. Sa ovim povećanjem ukupna vrijednost ovogodišnjeg programa iznosi 7.892.300,00 KM. Shodno današnjim izmjenama Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je planiralo sredstva za uličnu energijski efikasnu rasvjetu, vanjsko uređenje spomen parka u Gradačcu, izradu tehničke dokumentacije za provođenje mjera energetske efikasnosti na javnim objektima i dr.. Dodatni jedan milion KM je planiran za subvencioniranje mjera smanjenja aerozagađenja. Nakon uspješno okončanog prvog kruga subvencija, odnosno subvencioniranja nabavke kotlova na pelet za 320 aplikanta, za što je bilo osigurano 500.000,00 KM, danas osigurani dodatni milion KM bit će raspoređen tako da će 600.000,00 KM biti namijenjeno za subvencije malim i srednjim preduzećima, a 400.000,00 KM za subvencije fizičkim licima. Također ovim izmjenama su alocirana i sredstva u iznosu od 1 milion KM za finansiranje zajedničkog projekta Vlade TK i UNDP-a, a u vezi programa energetske obnove javnih objekata u TK. Za finansiranje projekata gradova i općina prema Kantonalnom planu zaštite okoliša TK 2015-2020 je planirano 600.000,00 KM, a za sufinansiranje projekta Energetske obnove škola u sklopu projekta EU/IPA INTERREG je osigurano 280.000,00 KM. Za sistem praćenja kvalitete zraka predviđeno je 107.000,00 KM.

Više sredstava za uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta

Na  sjednici Vlada je dala saglasnost na izmjene Programa korištenja sredstava prikupljenih odpromjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2020. godini i time među projekte čija je realizacija planirana ove godine uvrstila i tehničko – tehnološki projekat čišćenja i uređenja melioracionih kanala te izgradnju, uređenje i sanaciju postojećih nasipa na državnom poljoprivrednom zemljištu na području grada Živinice, kao i tehničko– tehnološki projekat uređenja i zaštite zemljišta općine Čelić. Za realizaciju ovih projekata Vlada je izmjenama Programa planirala dodatnih 647.111,4 KM. Ukupna vrijednost investicija, uzimajući u obzir i investicije iz prošle godine, čija realizacija još uvijek traje iznosi 1.920.000,00 KM.

Ostale odluke

Vlada je dopunila Program o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava”. Ovom dopunom Vlada je za 50 obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te JU Univerzitet u Tuzli odobrila realizaciju kapitalnih investicija u ukupnom iznosu od 2.512.590,00 KM.

Imenovana je  Komisiju za provođenje postupka po javnom pozivu za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Mediji za 2020. godinu. Data je saglasnost JU Univerzitet u Tuzli za zapošljavanje tri osobe po Programu poticanja zapošljavanja 2020. godine, koji je raspisan od strane JU Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Saglasnost je dana za popunjavanje slijedećih radnih mjesta na određeno vrijeme do 12 mjeseci: stručni saradnik u Uredu za nastavu i studentska pitanja, viši stručni saradnik za radne odnose i pomoćnik generalnog sekretara.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je imenovala privremeni Školski odbor JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić” Gradačac, te na lični zahtjev razriješila dužnosti člana Školskog odbora JU Osnovna škola „Vražići” Vražići, Čelić i na tu poziciju imenovala novog člana školskog odbora.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.