Dok vrše pritisak na Tužilaštvo TK: Pojedini stanari ‘SPO 15.maj’ na izbornim listama stranke SD BiH, protiv čijeg je predsjednika Envera Bijedića Općinski sud potvrdio optužnicu za nenamjensko trošenje više od 1 milion KM?!

18.09.2020 13:41
 

Analizirajući kandidatske liste  za predstojeće lokalne izbore, došli smo do zanimljivog otkrića. Neki od kupaca stanova ‘SPO 15.maj’  nalaze se na izbornim listama SD BiH, stranke čiji je predsjednik  Enver Bijedić, jedini osumnjičeni u predmetu SPO ‘15.maj’ protiv koga je Općinski sud u Tuzli potvrdio optužnicu.

Krenimo redom:

Dr Armin Agić iz Lukavca, kupac stana i predstavnik odbora etažnih vlasnika ulaza 3a ‘SPO 15. maj’, treći je na listi stranke SD BiH za Općinsko vijeće Lukavac.

Kupac stana Suad Omerdić iz Lukavca, redovno je prisutan na demonstracijama. Njegova snaha Esma Omerdić je osma na listi SD-a za Općinsko vijeće Lukavac.

Zanimljivo je da stanari ‘SPO 15.maj’  protestima i izjavama u medijima vrše javni pritisak na Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, iako su neki od njih  na izbornim listama stranke SD BiH, protiv čijeg predsjednika je, na prijedlog Tužilaštva TK, Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu. Ali ne samo protiv Bijedića. Na prijedlog Tužilaštva TK potvrđena je optužnica i protiv ministra MUP-a TK  Sulejmana Brkića iz Lukavca, također, kadra SD BiH.

U Krivičnom zakonu BiH piše: ‘Ko primjenom fizičke sile, prijetnje, zastrašivanjem i drugim nezakonitim radnjama, kojima je cilj ometanje krivičnog postupka ili spriječavanjem sudija, tužilaca i ovlaštenih službenih lica u vršenju službene dužnosti ometa rad pravosuđa, čini ovo krivično djelo, tj. ometanje pravosuđa˝.

Znaju li sve ovo ostali kupci stanova koji predugo čekaju da usele u svoje stanove?

Enver Bijedić osumnjičen za krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju vezano za nenamjensko trošenje više od 1 milion KM

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao bivši direktor  Direkcije za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju a vezano za nedovršetak izgradnje  Stambeno-poslovnog objekta  15. maj u Tuzli.

˝Postoji osnovana sumnja da je Bijedić,  u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji  suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu,  koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo  skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija˝, istakao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima  samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza,  nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM,  a zbog čega  do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu, navode iz Tužilaštva TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od 5 godina. U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje.

Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu i protiv ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića iz Lukavca (SD BiH). Brkić se tereti za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi, za trgovinu utjecajem u sticaju, sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja.

˝Tužilaštvo TK otvorilo je istragu protiv ministra Brkića zbog sumnje da je iskoristio svoj položaj da bi u određenom vremenskom periodu uticao, posredovao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na v. d. direktora da učine određene radnje koji oni inače ne bi smjeli.  Tužilaštvo je predmet formiralo na osnovu određenih prijava iz MUP-a TK koje se vezuju se za preraspoređivanje  policijskih službenika u unutrašnjoj strukturi˝, izjavio je Arnautović.

Na kraju se postavlja pitanje da li su protesti u Tuzli usmjerni ka što bržem useljenju stanara u SPO ‘15.maj’ ili su vezani za interese  Envera Bijedića i Sulejmana Brkića?

(TIP/Komentar: Adis Jašarević)

 

4 komentara na Dok vrše pritisak na Tužilaštvo TK: Pojedini stanari ‘SPO 15.maj’ na izbornim listama stranke SD BiH, protiv čijeg je predsjednika Envera Bijedića Općinski sud potvrdio optužnicu za nenamjensko trošenje više od 1 milion KM?!

 1. Alienist

  18. 09. 2020. - 14:40

  Halo, tipovac… jesi li siguran u podatke i imena koja iznosiš? Smiješi ti se tužba, uskoro ćeš dobiti poziv.

 2. raton

  18. 09. 2020. - 14:44

  Nevjerovatno je kako se preko politike ljudi pokušavaju održati u igri. Načeli ste sdp, otišli u pravcu da prije pravite koaliciju sa sda, hdz nego sa sdp, to nije normalno nikome.A sve zbog ličnih netrpeljivosti , vas pojednica, trpi cijela jedna politička opcija.Odgajate sada generacije novih koji treba da se “politički tuku” sa sdp, iz kojeg su izasli a da se grle sa onima s kojima nemaju iste poglede, znate li vi kakav haos politički to stvara na našim prostorima, kome to sve odgovara, da li se zapitate..I samo da bi sacuvali svoju guzicu, vi ste spremni na sve… jadno.. jadno..

  Lista izgleda malo i jadno, malo i smiješno, pa i žalosno..i nije ni čudo što imaju i ovi koji su oštećeni za spo 15 maj.očito su nekome zatrebali.

 3. Dexter

  19. 09. 2020. - 08:16

  I šta kažeš Adise snaja od ovog jednog lika što je kupio stan je osma na listi kod ovih iz SD/A BiH hahahahahahahaha e vala si ga sad usro i šefa i stanicu !

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.