Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načelima lokalne samouprave

17.09.2020 14:13
 

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjedici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Jedan od razloga za izmjene i dopune je što postojeći Zakon predviđa uzajamnu mogućnost tijela jedinice lokalne samouprave usmjerenu ka zahtjevu za preispitivanjem odluke ili akta za koji se smatra da je neustavan ili nezakonit. U slučaju nepostizanja istovjetnog stava na nivou jedinice lokalne samouprave predviđen je postupak preispitivanja pred zakonom nepreciziranim nadležnim tijelom. Time nastaje pravna praznina koja stvara teškoće u dosadašnjoj primjeni Zakona.

Nova rješenja popunjavaju tu pravnu prazninu i stvaraju uslove za otklanjanje eventualnih blokada u radu tijela jedinice lokalne samouprave. Prema novoj odredbi, nadležno tijelo za preispitivanje odluke vijeća, odnosno načelnika/ce je tijelo koje je nadležno za nadzor nad primjenom zakona koji je povrijeđen. Ukoliko u zakonu koji je povrijeđen nije naznačeno tijelo za nadzor nad primjenom zakona, nadležno tijelo je kantonalno, odnosno federalno ministarstvo nadležno za oblast lokalne samouprave, u ovisnosti od toga je li povrijeđen kantonalni ili federalni zakon.

Novine se odnose i na mjesne zajednice, a cilj je postizanje neophodnog minimuma jednoobraznosti na nivou FBiH, te preciznije definiranje tijela mjesne zajednice, poslova koje obavljaju, ovlaštenih podnositelja inicijative za osnivanje mjesne zajednice, sadržine akata koji se odnose na rad mjesne zajednice kao i izvora finansijskih sredstava. Zbog potrebe uvođenja veće povezanosti mjesnih zajednica s jedinicom lokalne samouprave predloženo je formiranje Kolegija mjesnih zajednica, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Utvrđen Nacrt zakona o advokaturi Federacije BiH

Federalna vlada utvrdila je danas na sjednici Nacrt zakona o advokaturi koji uređuje advokatsku djelatnost, uslove za obavljanje advokature, prava i dužnosti advokata, prestanak prava na obavljanje advokature i privremenu zabranu obavljanja advokatske djelatnosti, advokatskog stručnog saradnika i pripravnika, advokatski ispit i stručno usavršavanje.

Također, uređeni su organizacija advokature, finansiranje advokatskih komora, disciplinska odgovornost i zaštita prava advokata, advokatskih stručnih saradnika i pripravnika, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Razlog za donošenje ovog zakona jeste definiranje kvalitetnog zakonskog okvira za obavljanje advokatske djelatnosti. Zakon o advokaturi u Federaciji BiH donesen je 2002. godine i do dana izrade ovog prednacrta je pretrpio više izmjena i dopuna.

Federalno ministarstvo pravde je, kao obrađivač ovog zakonskog propisa, prepoznalo potrebu donošenja novog zakona koji bi na osnovu redovne zakonodavne procedure i provođenja sveobuhvatne javne rasprave, predstavljao kvalitetan normativni okvir za unapređenje advokatske djelatnosti.

Nacrtom je jasno definirano da je advokatura nezavisna i samostalna profesionalna djelatnost koja osigurava pružanje pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju njihovih prava i pravnih interesa, te sadrži odredbu kojom se jasno definiraju ovlaštenja advokata.

Precizno su navedeni uslovi za obavljanje advokature, a to pravo se stiče upisom u Imenik advokata i davanjem svečane izjave. Propisana je i nedostojnost za obavljanje advokature, kao i procedura podnošenja zahtjeva za upis u Imenik advokata, postupanje po zahtjevu, poništavanje rješenja o upisu i davanje svečane izjave.

Propisano je da je advokat dužan pružiti pravnu pomoć stranci koja mu se obrati, a može je uskratiti samo zbog razloga koje propisuje Zakon, a navedni su i razlozi kada je advokat dužan odbiti pružanje pravne pomoći. Određen je i način pružanja besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim osobama u pravnim stvarima u kojima te osobe ostvaruju prava koja su u vezi s njihovim položajem, kao i u drugim slučajevima predviđenim općim propisima Advokatske komore.

Advokat ima pravo na nagradu i naknadu troškova za svoj rad, u skladu s Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata u FBiH, koju donosi Advokatska komora nakon pribavljene saglasnosti federalnog ministra pravde koji određuje i njenu visinu, uz konsultacije sa Advokatskom komorom.

Ovim nacrtom je propisana obaveza čuvanja advokatske tajne, isključenje od krivične odgovornosti za advokate, te precizirani uslovi pod kojima advokat može sa strankom ugovoriti nagradu za rad u srazmjeru sa uspjehom u pružanju pravne pomoći.

Propisan je i prestanak prava na obavljanje advokature i privremena zabrana obavljanja djelatnosti.

Definiran je advokatski ispit, kao i pravo, način i program njegovog polaganja, osnivanje Advokatske akademije kao posebnog organa koji osniva Advokatska komora, koji je zadužen za stalnu stručnu obuku advokata, stručnih saradnika, pripravnika i osoba zaposlenih u advokatskim kancelarijama i društvima i drugih osoba koje su zainteresovane za rad u advokatskoj djelatnosti.

Propisano je i da će u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona, Skupština Advokatske komore donijeti tarifu o nagradama i naknadi za rad advokata, a u istom će roku federalni ministar pravde donijeti Pravilnik o visini nagrade advokatima za odbrane po službenoj dužnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(TIP/Fena/Foto: Almir Razić)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.