Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH o aktivnostima Vlade; SDP traži smjenu Novalića

28.05.2020 13:16
 

Online sjednia Predstavničkog doma FBiH je prekinuta, a nastavak zakazan za ponedjeljak u 11 sati, s tim da će mjesto održavanja biti poznato naknadno. Zastupnici u Predstavinčkom domu Parlamenta FBiH trebali su na 10. vanrednoj sjednici raspravljati o aktivnostima Vlade FBiH tokom stanja nesreće, javnim nabavkama i prijedlogu mjera, piše Patria.

Međutim, prije rasprave o tački dnevnog reda, raspravljalo se o održavanju online sjednice, umjesto regularnog zasjedanja.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić prigovorio je zašto sjednica nije bila održana ranije, uz pitanje što nije uzeta sala Doma mladih. “Mi danas raspravljamo online, a kafane, ne bašte, kafane pune, trgovački centri… Mi smo jedini u Evropi koji online zasjedamo, općinska vijeća i Državni parlament zasjeda normalno, samo mi online. Došlo je vrijeme da raspravljamo o svemu što je Vlada FBiH uradila”, kazao je Mašić.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović odgovoiro je da je svaki put u zakazivanju sjedncia konsultovao Kolegij.“Vi ste izašli minut do 12 s amandmanima i kao heroj da možemo raditi. Sad ću predložiti da koliko sutra održimo sjednicu i pozovemo zastupnike. Svaki put sam bio spreman da radimo ovdje, ali nisam bio spreman da imamo klaster “Parlament”, rekao je Zaimović. Nakon više rasprava i replika, te razmatranja da li nastaviti sjednicu ili pronaći uslove za “normalno održavanje”, data je 10-minutna pauza, na kojoj će Kolegij razmatrati ponuđene prijedloge.

Šef kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu parlamenta Federacije Damir Mašić, pred početak  sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da će ovaj klub uputiti proteste vezane za dvije teme – načinu na koji se održava sjednica Parlamenta, te o svim malverzacijama koje su se dešavale u periodu nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“Sve moguće mjere su popuštene, kafići normalno rade, a mi održavamo online sjednicu. Ovdje se radi o pokušaju zataškavanja svega onoga što se radilo u protekla dva i pol mjeseca. S druge strane očekujemo da će danas zastupnici, prije svega opozicije, tražiti razrješenje, ostavku ili smjenu Fadila Novalića kao najodgovornijeg čovjeka u Vladi FBiH”, rekao je Mašić medijima.

Zamjenica šefa kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Mira Grgić podsjeća da je prije četiri sedmice upućen zahtjev za održavanje sjednice Predstavničkog doma s jednom tačkom dnevnog reda – potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite.

“Cilj te sjednice je zaustavljanje nezakonitih radnji i sprječavanja radnji opasnih po život građana Federacije, kao i sprječavanja nanošenja ogromne materijalne štete. U obrazloženju smo ponavljali da tražimo od Vlade cjelovitu i opsežnu informaciju o svim provedenim javnim nabavkama, plana utroška kreditnih sredstava,  MMF-a i Evropske unije , kao i svih dodijeljenih sredstava na osnovu grantova i subvencija od dana proglašenja stanja nesreće”, objasnila je Grgić i dodala da su hitne nabavke posebna priča, jer su u toj “hitnosti” svoju šansu vidjeli drvoprerađivači, malinari, kolačari i drugi.

Zastupnik SDP-a BiH Ivan Boban podvlači da online sjednica nije način na koji zastupnici SDP-a mogu “artikulirati svoja stajališta”, te da se na taj način želi opstruirati rad Parlamenta FBiH.

“Kada se radi o sjednici na kojoj će se govoriti o aktivnostima Vlade FBiH od proglašenja stanja prirodne nesreće do danas, kada se dogodilo dosta toga o čemu ni mi zastupnici nismo upoznati. Dolazimo s ciljem da postavimo konkretna pitanja. Do sada smo imali priliku samo preko medija slušati o svemu tome, pa na kraju i o famoznom korona zakonu o kojem do danas nemamo informacije kakve su posljedice po ekonomiju u FBiH. Organizovanje online sjednice ima za cilj opstruiranje rada Parlamenta FBiH”, rekao je Boban.

Zastupnik SDP-a Senaid Begić prisustvovao je sjednici Komisije za zdravstvo na kojoj je od struke dobio informaciju da je od 170.000 testova, kojiko je na raspolaganju u FBiH, do sada iskorišteno samo 35.000.

“To jasno pokazuje da ova slika koja se prikazuje u javnosti o broju zaraženih i testiranih ne pokazuje pravo stanje. Došloi smo do zaključka da će Savjet za zdravstvo tražiti iniciranje tematske sjednice po pitanju funkcionisanja zdravstva u FBiH. Ne misli se na funkcionisanje KCUS-a, nego da se vidi šta sve ne funkcioniše u funkcionisanju zdravstva između kantona i u Federaciji”, naglasio je zastupnik.

Dodaje da se “korona zakon” u Zenici pokazao katastrofalnim i da je sindikat u tom gradu izašao sa informacijama da je 800 od 2.348 radnika ostalo na čekanju i to u vremenskom periodu od 19. maja do 27. septembra, a razlog odlaska na čekanje je što su kapitalisti iz “Mitala” po osnovu dobijanja beneficija putem “korona zakona” u iznosu od milion i po maraka.

“Kada je opozicija govorila da je korona zakon u svrsi samo Vladi FBiH, odnosno premijeru Novaliću, na način da je obezbijedio samo sredstva za fondove, u ovom slučaju zdravstvenog osiguranja i PIO fond, odnosno da je Vlada na taj način sama sebi oplaćivala 244 KM, jer radnici od tih doprinosa nisu vidjeli ništa, ispostavilo se ispravnim. Opozicija vjeruje da će već na ovoj sjednici imati dovoljan broj potpisa za pokretanje smjene Novalića i njegova Vlade”, zaključio je Begić.

Vlada FBiH zatražila je 30. aprila od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima preduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona, uključujući i informaciju o provedenim javnim nabavkama.

Vlada FBiH je tada zadužila Federalnu upravu civilne zaštite, federalne uprave i federalne upravne organizacije, te sva ministarstva i druge federalne institucije da joj, najkasnije do 8. maja, dostave detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona na području FBiH, kao i kriterijumima na osnovu kojih su izabrani dobavljači.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite  Fahrudina Solaka zbog afere “Respiratori”, kojom se trenutno bave nadležne pravosudne institucije.

Solak će biti suspendovan dok se ne okonča istraga koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine, od kojih je 80 uvezeno putem poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

(TIP/Nap/Fena/Foto: Arhiva)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.