Tuzlanski kanton štedi na vodovodima i poljoprivredi

23.05.2020 07:46
 

Nedavno usvojenim rebalansom budžeta Tuzlanskog kantona, Vlada i Skupština TK-a najavile su pomoć privredi od oko 15 miliona KM. Ovaj novac je, kako su poručili nosioci vlasti, osiguran uštedama u javnom sektoru, ali i konačnom raspodjelom sredstava od kredita MMF-a. S posljednjim rebalansom, budžet TK-a u 2020. godini iznosit će oko 425 miliona KM i manji je za 6 miliona KM u odnosu na prvobitno usvojeni.

Sa stavke na stavku

Ipak, iako se stvari na papiru ne čine lošim, u stvarnosti je to dosta drugačije. U rebalansu su planirana i sredstva koja TK tek treba dobiti nakon raspodjele kredita MMF-a i Evropske komisije. Od MMF-a ovom kantonu treba pripasti 39,6 miliona KM, a od Evropske komisije 30 miliona maraka, a sve će zavisiti od najvišeg nivoa vlasti koji treba i zvanično odobriti preuzimanje novca.

Dinamika utroška ovih sredstava, kao ni pozicije sa kojih će biti trošena u ovom trenutku nisu poznate. Ono što je izvjesno, barem prema uvjeravanjima predstavnika kantonalnih vlasti, jeste 15 miliona KM pomoći privredi.- Mi smo kroz uštede u budžetu pokrili ovaj iznos, a data je i mogućnost da određena namjenska sredstva alociramo na drugo potrošačko mjesto, odnosno usmjerimo na pomoć privredi, kazao je nakon usvajanja rebalansa ministar finansija Suad Mustajbašić.Uštede o kojima govore ministar i svi drugi predstavnici većine zapravo su sve osim ušteda. Novac je “ušteđen” od plata, toplih obroka, prevoza i drugih naknada koje radnicima u javnoj upravi nisu isplaćivane zbog činjenice da oni nisu radili u vrijeme epidemije, a dio novca je “ušteđen” i na potrošnom materijalu koji nije potrošen, jer je obim poslova bio znatno smanjen. Na ove dvije pozicije ušparano je nešto više od 3,5 miliona KM.

Ostatak novca je izdvojen, kako je kazao ministar, alociranjem namjenskih sredstava, odnosno onih koje Kanton ubire od vodnih naknada, zaštite okoliša, koncesija, korištenja privrednog zemljišta, šuma i slično, a koja su po svojoj prirodi trebala biti vraćena u sektore iz kojih su prikupljena. Sve ovo prosto znači da u ovoj godini sredstva koja su planirana kao svesrdna pomoć privredi neće biti utrošena za izgradnju vodovoda, projekte zaštite okoliša, razvoj poljoprivrede i slično.

Moralo je više

Opozicija je bila suzdržana prilikom usvajanja rebalansa, poručivši da se uzevši u obzir aktuelnu situaciju, ali i novac koji će biti na raspolaganju moralo uraditi više.- Nismo zadovoljni količinom novca koja je planirana, jer posljedice prvog udara će biti velike, te smatramo da se moralo izdvojiti više. Planirano je 70 miliona KM međunarodnih sredstava za pomoć, a mi ulažemo 15 miliona, smatra Dževad Hadžić, šef Kluba SDP-a u Skupštini.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.