Video/Foto/Tuzla je grad evropskih vrijednosti u kome se njeguje multikulturalnost i poštuje različitost

07.02.2019 21:55
 

Položajem manjine ocjenjuje se zrelost većine i vrijednosti demokratičnosti društva. Manjinska prava, stav prema manjinama i način na kojem se u nekom društvu tretiraju svi oni koji ne spadaju u većinski kontekst, mjera je vrijednosti i demokratičnosti tog društva. Dobar primjer za ovu tvrdnju u BiH je Grad Tuzla, koja se u uvijek uspjevala izdići iznad nacionalističkih podjela, mržnje drugih i drugačijih, na žalost posljednjih godina toliko karakterističnim za većinu gradova u BiH.

˝Tuzla je tradicionalno grad zajedničkog života. Kada se ujedine energije i kada vlada harmonija među razlikama onda to osjete svi. Mi se razvijamo brže nego drugih, imamo poštovanje svih drugih i svi nam zavide što smo takvi kakvi jesmo.  Procjenjujemo ljude prema njihovim referencama, njihovom radu i zaslugama, mi se držimo principa jednakosti i jednakih šansi za sve˝, izjavio je za TIP gradonačennik  Tuzla Jasmin Imamović i dodao:˝Nacionalizam je najveća opasnost, jer gdje se on pojavi tu se raspada sistem života ljudi, a taj sistem je jedinstvo različitosti˝. Prema njegovim riječima, tolerancija je uslov fizičkog opstanka i razvoja Tuzle, ali i cijele BiH. ˝Mržnja se ne može pobijediti mržnjom nego ljubavlju, mrak se ne može pobijediti mrakom nego svjetlom˝,zaključio  je Imamović.

b_181230007

Foto: Klix/Darko Zabuš

Priča u Tuzli je uvijek nadnacionalna

U svakom kritičnom momentu kojeg bilježi historija, građani Tuzle su razmišljali ‘sa zrnom soli’. U Drugom svjetskom ratu, 2. oktobra 1943. godine, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Europi. U posljednjem ratu kada je izvršena agresija na BiH, građani Tuzle nisu se nacionalno podijelili. Imali su misiju po kojoj se protiv povrede ljudskih prava najbolje braniti njihovom zaštitom, protiv mržnje ljubavlju, protiv nacionalizma antinacionalizmom, protiv fašizma antifašizmom i protiv podjela zajedničkim životom.

IMG_8404

Foto: TIP.ba

‘Tuzla grad zajedničkog života’

Tuzla je jedna od rijetkih gradova u BiH koja mnogo pažnje pridaje različitosti, multikulturalnosti i multietičnosti svojih građana. Da su manjinski narodi jako bitan segment razvoja grada kao takve i da doprinose boljitku lokalne zajednice i njenoj prepoznatljivosti kako u BiH, tako i van njenih granica, svjedoče i predstavnici udruženja manjinskih naroda iz Tuzle.

IMG_8419

Foto: TIP.ba

‘Dan nacionalnih manjina’ je aktivnost koja se realizuje u okviru projekta ‘Promocija nacionalnih manjina u Gradu Tuzla’, koja ima za cilj promociju kulture i tradicije nacionalnih manjina, odnosno bogatstva kulturne različitosti u gradu Tuzla. Projekat se provodi uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, kroz program ‘Horizontal Faciliti’ za Zapadni Balkan i Tursku, a u sklopu okvirnog projekta ‘Jačanje nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’ u ukupnoj vrijednosti od 418 000 eura.Ovaj kulturno-zabavni dio projekta će promovisati kulturu i tradiciju nacionalnih manjina grada Tuzle, kroz igru i ples, izvođenje muzičkih i dramskih sadržaja.

IMG_8429

Foto: TIP.ba

˝U ime Grada Tuzle i svih nacionalnih manjina, izrazio bih zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću Evrope i EU, na izdvojenim sredstvima pomoću kojih je omogućena realizacija ovog projekta. Ovaj projekat započet je idejom Komisije za pitanja nacionalnih manjina Gradskog vijeća Grada Tuzle, u kojoj participiraju predstavnici svih nacionalnih manjina grada, Slovenci, Makedonci, Italijani, Romi i Albanci. Prije bih rekao da je riječ o građanima grada Tuzle nego o nacionalnim manjinama jer smo svi mi građani ovog grada. Promocija nacionalnih manjina je projekat koji će se realizovati u tri faze, kroz tri aktivnosti˝, kazao je za TIP pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Zijad Lugavić i dodao: ˝Prva faza projekta je bila promocija nacionalnih manjina, kroz predavanja koja su realizovana u pet osnovnih škola na području Tuzle. Druga projektna  aktivnost je obilježevanje ‘Dana nacionalnih manjina’ gdje su se  putem folklora, plesa, igre, glume, pjesme i recitacija predstavile nacionalne manjine svim građanima Tuzle. U toku je izrada jedinstvene publikacije o nacionalnim manjinama Tuzle. Sljedeća aktivnost je snimanje dokumentarnog filma što će ostaviti trag u historiji našeg grada. Tu ćemo imati zabilježeno sve ono što je karakteristično za naše nacionalne manjine u Tuzli. U martu će biti predstavljena gastro ponuda nacionalnih manjina, ali ujedno i predstavljena publikacija i dokumentarni filim. To će biti kruna svog ovog rada˝.

IMG_8428

Foto: TIP.ba

Jedna od osnovnih civilizacijskih i kulturoloških vrijednosti je tolerancija i različitost. Tuzla je pokazala da taj sistem vrijednosti itekako dobro funkcioniše. To nije priča koja se samo plasira za javnost ili međunarodnu zajednicu, nego je to zapravo jedan konkretan život u Tuzli. Tuzla se na sreću otrgla od općeg koncepta nacionalističkih stranaka i uspjela je da sačuva i multietnički interetički sklad i jednu uvažavajuću toleranciju među svim nacionalnim i narodnosnim grupacijama.

IMG_8453

Foto: TIP.ba

Biberović: ‘U Tuzli se Romi osjećaju ravnopravni’

 ˝Da bih imala napretka u društvu radila sam na sebi  kako bih pokazala svojoj sredini da se radom i zalaganjem može postići mnogo toga. Borila sam se sa mnogim predrasudama, prvenstveno u romskoj zajednici. Danas studiram, članica sam Komisije za ravnopravnost spolova Grada Tuzla, predsjednica udruženja… Cilj našeg udruženja je da imamo što veći broj mladih Roma koji su obrazovani kako bi bili jednaki sa drugima na tržištu rada. Mlade podržavamo u stipendiranju, mentorstvu i tutorstvu, ali radimo i na jačnju njihovih kapaciteta za dalji napredak i rad u društvu.  Ako svijet želimo promijeniti na bolje, moramo vjerovati u sebe. Mi mladi Romi smo sadašnjost i moramo se sami brinuti za svoju budućnost. Mogu se pohvaliti da smo u Tuzli svi jednaki i da svi jednako vrijedimo. U Tuzli se Romi osjećaju ravnopravni˝, istakla je  predsjednica Udruženja ‘Euro Rom’ iz Tuzle Admira Biberović.

IMG_8458

Foto: TIP.ba

Tešić: ‘Tuzla je grad ugodnog življenja’

 Udruženje građana slovenačkog porijekla formirano je u Tuzli 1993. godina i danas broji više od 300 članova.˝Slovenci su u Tuzlu došli prije 120 godina kao rudari, šumarski inžinjeri, stručnjaci i svo vrijeme su učestvovali u životu ovoga grada. Osnovni zadatak našeg udruženja je očuvanje slovenačkog jezika i kulturnog identiteta na ovom prostoru. U Tuzli je organizovano preko 25 koncerata i priredbi, više od 20 izložbi. To smatramo značajnim za sve građane Tuzle. Mi smo sretni što su sve naše priredbe  popraćene i od strane svih naših sugrađana. U sklopu našeg udruženja imamo školu slovenačkog jezika, ženski pjevački zbor ‘Slovečice’, likovnu sekciju. Slovenci danas aktivno učestvuju u životu grada. Tuzla je grad evropskih vrijednosti u kome se njeguje multikulturalnost  i poštuje različitost. Tuzla je grad ugodnog življenja˝, izjavila je za TIP predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla, Dragica Tešić.

IMG_8460

Foto: TIP.ba

 Joveva: Tuzlanke i Tuzlaci imaju otvoreno srce za sve nacionalne manjine’

˝Došli smo u Tuzlu  zbog školovanja, posla, ljubavi. Jaka je činjenica da smo svi zavoljeli Tuzlu i njene građane. Odlučili smo da tu ostanemo i trajno živimo, te da budemo dio ovoga društva. Radimo na okupljanju predstavnika privatnog, nevladinog, međunarodnog sektora u svrhu razmjene iskustava i stvaranja uslova za saradnju Bosne i Hercegovine i Makedonije. Nadamo se da ćemo u ovoj godini otvoriti bosnako-makedonski biznis klub koji bi djelovao i radio u Tuzli i bio produžena ruka bosansko-makedonskoj privrednoj komori koja treba da se ove godine otvori u Sarajevu. Tuzlanke i Tuzlaci imaju otvoreno srce za sve nacionalne manjine. Hvala vam Tuzlaci i Tuzlanke što smo dio vas˝, rekla je predsjednica Udruženje građana porijeklom iz Makedonije ‘Zajedno’ iz Tuzle, Violeta Joveva.

IMG_8469

Foto: TIP.ba

Mot: ‘Italijani su u Tuzlu donijeli svoju kulturu, muziku, sport’

Udruženje italijana ‘Rino Zandonai’ Tuzla djeluje u Tuzli od 1993. godine. Okuplja članove porodica italijanske nacionalne manjine  sa ciljem očuvanja i njegovanja jezika, kulture, tradicije i drugih vrijednosti koje su važne za Italijane na regiji Tuzle.˝Pripadam porodici prvih Italijana koji su došli u Tuzlu 1880 godine. Italijani su ovdje donijeli svoje znanje. Bili su građevinari i zanatlije. Naši građevinari su radili brojne kuće,  javnu česmu na trgu. Stećak kod Turali-begove džamije itd. Jedan od prvih dimnjačara u Tuzli je bio Italijan. U Tuzlu su Italijani donijeli naziv teferič..Počeli su se družiti i privukli su mještane Tuzle. Italijani su u Tuzli donijeli svoju kulturu, muziku, sport. Naše udruženje je i danas prepoznatljivo u Tuzli. Pravili smo dosta izložbi, tu je i naša kuhinja itd. Udruženje ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa Gradskom upravom Tuzla˝, kazao je član Udruženja italijana ‘Rino Zandonai’ Tuzla, Željko Mot.

IMG_8464

Foto: TIP.ba

Sokoli: ‘Stereotipi i predrasude su prevaziđene kada su u pitanju nacionalne manjine u Tuzli’

Udruženje ‘Dardania’ u Tuzli egzistira 10 godina i iz njih su brojni značajni realizirani  projekti u cilju očuvanja tradicije, kulture i jezika albanskog naroda koji živi i radi na području Tuzle. ˝Stereotipi i predrasude su prevaziđene kada su u pitanju nacionalne manjine u Tuzli. Ovo je odličan početak za nastavak zajedničkih projekata sa ostalim udruženjima nacionalih manjina i Gradom Tuzla˝, istakla je članica Udruženja ‘Dardania’ Zana Sokoli.

IMG_8473

Foto: TIP.ba

Na novinarsko pitanje kakav je položaj manjina u Tuzli u odnosu na druge sredine u Bosni i Hercegovini,  vijećnik Gradskog vijeća Tuzla i predsjednik Komisije za zaštitu prava nacionalnih manjina Grada Tuzle Nedžad Jusić je odgovorio: ˝Mi možemo biti sretni zato što živimo u Tuzli. Međutim, ne možemo biti zadovoljni situacijom u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Nacionalne manjine u BiH moraju biti dio ovog društva, Još mnogo posla je pred nama i ja se nadam da ćemo uspjeti˝.

IMG_8427

Foto: TIP.ba

Ako manjinske zajednice shvatimo kao zajednice na razini svijesti, onda je svako, ovisno o okolnostima, manjina. Stoga stalno i iznova treba naglašavati kako se položajem manjine ocjenjuje zrelost većine i mjera je vrijednosti i demokratičnosti tog društva.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

3 komentara na Video/Foto/Tuzla je grad evropskih vrijednosti u kome se njeguje multikulturalnost i poštuje različitost

 1. imsir.m

  08. 02. 2019. - 10:59

  u Tuzli teče med i mlijeko zbog njene multietničnosti…

 2. adem karas

  08. 02. 2019. - 12:55

  Šta kaže Ekrem Avdić koji Gradonačelnika uporna naziva faraonom. Mada lično to smatram nedostatkom inteligencije čovjeka koji nikad nije pokazao svoju fakultetsku diplomu. Tuzlaci bravo, i oni koji vole Tuzlu normalno.

 3. Mega troll

  10. 02. 2019. - 12:12

  Šta imaju reći na ovo Divergentni Frontaši sa pozivom na nabijanje na koac i pozivom na silovanje

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.