Foto/TIP donosi detalje o tome zašto se raspala koalicija ‘građanskog bloka’ u TK!

11.01.2019 18:28
 

Koalicija ‘građanskog bloka’ (SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH), koja je činila većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona i koja je radila u proteklom periodu na formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu od petka faktički više  ne postoji. Kako navode iz SDP-a i DF-a, razlog političkog obrata u skupštinskim klupama je odbijanje SBB-a da podrži DF-ovog Mahira Mešalića kao kandidata za rukovodstvo Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda. Međutim, kako TIP nezvanično  saznaje, u četvrtak je na sjednici Predsjedništva SDP-a donesena odluka da se na višim nivoima vlasti ide u formiranje koalicije sa SDA, DF-om i drugim partnerima, što je zasmetalo SBB-u. Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u petak  nije izabrano novo rukovodstvo,  samo su izabrani delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije  BiH.

 Mešalić (DF): ‘Možda je bolje da se uradi nova skupštinska većina…’

˝Ovo po nama znači da je zakočen proces izbora rukovodstva Skupštine TK. Možda je bolje da se ovo dogodilo sada i da se iskristališe jasna skupštinska većina. Da znamo koji nam je dalje pravac djelovanja. SBB je po drugi put iznevjerio dogovor izeđu nas 19. Što se tiče DF-a, SBB više nije dio priče o ‘građanskom bloku’ u TK. Prvi put su nas iznevjerili na Kolegiju Skupštine TK gdje su se svrstali zajedno sa PDA i SDA na glasanju o terminu održavanja sjednice Skupštine TK˝, izjavio je za TIP predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Na pitanje da li sada možemo očekivati prekompoziciju skupštinske većine i da li se stavri vraćaju na sami početak, Mešalić je odgovorio: ˝Možda je bolje da se uradi neka nova skupštinska većina nego da se pati i iznevjere građani Tuzlanskog kantona. Vodeća stranka SDP treba da donese odluku šta dalje, jer oni vode proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu˝.

Pitali smo Mešalića da li to znači da koalicija ‘građanskog bloka više ne postoji, on je odgovorio: ˝Pa kao i što ste vidjeli danas, da je postojala bila bi drugačija reakcija SBB-a. SBB je glasao u suprotnosti sa dogovorom koji je postignut. Morate pitati SDP da li se ‘građanski blok raspao i kako ćemo dalje˝.

IMG_8229

Foto: TIP.ba

Gutić (SDA): ‘Ovo nije stabilna koalicija'…

Prema riječima predsjednika Kluba SDA u Skupštini TK Bege Gutića, ova koalicija od pet stranaka nije stabilna. ˝Ova koalicija od pet stranaka nije stabilna, pogotovo kada pogledamo heterogenost te koalicije. To je konglomerat koj ne može zajedno. Mi smo pozivali SDP kao pobjednika izbora za kantonalni nivo da zajedno sa SDA-om krene u pregovare oko formiranja vlasti. Da li će to uticati sada na promjenu odluke SDP-a vidjet ćemo. Mi očekujemo da se određeni pregovori na nivou centrala stranaka realizuju. Sve to ide u ovom pravcu da će ipak da će SDP, pa i DF, ući u neku koaliciju, od državnog parlemnta pa do kantonalnog nivoa˝, izjavio je Gutić za TIP.

Hadžić (SDP): ‘Možemo razmišljati o novim partnerima’

Prema riječima predsjednika Kluba SDP-a u Skupštini TK Dževada Hadžića, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK je zakazana jer su u ‘građanskom bloku’ sve dogovorili i imali većinu u Skupštini TK od 19 ruku. ˝Vjerovali smo da imamo većinu od 19 poslanika i mogli smo da izabereno predsjednika i potpredsjednike Skupštine TK i time otvorimo proces ka formiranju Vlade TK. Faktički 10 minuta prije sjednice smo dobili obavještenje od kluba SBB-a da oni prema instrukcijama iz Sarajeva ne mogu podržati kandidata DF-a za poziciju predsjednika Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda.  To faktički znači da mi više nemamo većinu od 19 zastupnika. To znači da imao problem kada je u pitanju ova većina˝, istakao je Hadžić.

Na pitanje da li to znači da će SDP tražiti novog partnera za formiranje vlasti u TK, odgovorio je: ˝Između ostalog, možemo razmišljati i o tome. Možemo tražiti neke druge varijante˝.

TIP: SDA ili PDA?

Hadžić:  Nisam rekao ni SDA , ni PDA, vidjet ćemo…

TIP: Pa ko drugi?

Hadžić: Vidjet ćemo…

Hamzić (SBB): ‘Nismo se dogovorili'…

Na pitanje koje smo uputili  predsjedniku Kluba SBB-a u Skupštini TK Nedžadu Hamzić zašto SBB nije ispoštovao dogovor koji je potigao sa koalicionim partnerima da podrže Mešalića, on je odgovorio: ˝Nismo se mogli oko imena dogovoriti. U tom momentu je stalo i to je to…Mi sada nemamo jednoglasan stav da podržimo bilo kojeg kandidata˝.

Na pitanje da li SBB ostaje u ‘građanskom bloku’ u TK, Hamzić je kazao: ˝Ostajemo…Dali smo podršku kandidatima iz reda hrvatskog i srpskog naroda, SDP-ovim kandidatima i to je to…Moguće je da SDP da kandidata, Stranka za BiH, možda i DF ponovo. Razgovore još nismo završili.

IMG_8253

Foto: TIP.ba

TIP: Je li onda problem u Mahiru Mešaliću?

Hamzić: Nije uopšte. Nismo napravili savez zajednički.

TIP: Da li ovo sve ima veze sa raspodjelom resosra i direktorskih pozicija, pa zatežete?

Hamzić: Nema zatezanja…U suštini sve je povezano. I resori…Cijela priča nije završena. Kratak je rok i ipak su to malo ozbiljnije priče nego što je to samo pitanje predsjednika Skupštine TK. To treba da ide kao jedan paket i da se svi relaksiraju.

TIP: Da li ovime SBB želi da ojača svoju poziciju u ‘građanskom bloku’ kako bi što više dobio prilikom raspodjele funkcija?

Hamzić: Vi to možete smatrati kako želite. Ja sam predsjednik Kluba SBB-a i podržavam stavove SBB-a. Naravno da se mi moramo pozicionirati po tom pitanju. Ovo nije uslov ni ucjena, nego pravedno pozicioniranje SBB-a u ovoj koaliciji.

Bešlagić (Naša stranka): ‘Bolje reći neću, nego odugovlačiti’

Prema riječima predsjednika Kluba Naše stranke u Skupštini TK Selima Bešlagića, evidentno je da ima problema u ‘građanskom bloku’. ˝Imamo odstupanje dva glasa što pretpostavlja da ‘građanski blok’ ne postoji u ovom dijelu. Šta će biti moramo sačekati nekoliko dana pa ćemo vidjeti. Mislim da ovo nije korektno bez obzira ko je. Bolje reći neću, nego odugovlačiti. Sve što su pojedine stranke tražile, to su i dobile. Poruka građanima je da sljedeći put kada glasaju moraju otvoriti oči. Oni koji ne mogu izvršiti obećanje bolje da za njih i ne glasaju. Pokušat ćemo stvari dovesti do kraja, vidjet ćemo šta će biti˝, izjavio je za TIP Bešlagić.

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona  izabrani su delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije  BiH.

Predstavnici Srba u Domu naroda iz Skupštine TK bit će Slađan Ilić (SDP) i Žarko Vujović (SDP).

Hrvate će predstavljati Boris Krešić (DF), a Ostale, Mirela Trepanić  (Naša stranka) i Sandra Imširović (DF).

Zanimljivo je da je lista PDA, koju je predvodio Senad Alić, dobila devet glasova, a ova stranka ima sedam zastupnika u Skupštini TK. Dobili su podršku dva poslanika SBB-a. Uz Alića (PDA), Bošnjake će u Domu naroda predstavljati Fahrudin Skopljak (SDA) i Dževad Hadžić (SDP).

Nakon izbora osam delegata u federalni Dom naroda  sjednica je prekinuta. Kada će biti održan nastavak konstituirajuće sjednice  Skupštine Tuzlanskog kantona nije poznato.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

12 komentara na Foto/TIP donosi detalje o tome zašto se raspala koalicija ‘građanskog bloka’ u TK!

 1. Cupi

  11. 01. 2019. - 19:35

  HAHAHA jao sapunice i goFana

 2. Lajsna

  11. 01. 2019. - 20:46

  Obrisi obrisi komentar pa nek te istjeruju opet sa sastanke!

 3. imsir.m

  11. 01. 2019. - 20:57

  SDA-SDP+SBIH, i sve riješeno…

 4. raton

  11. 01. 2019. - 20:59

  Prije svega u samom startu je neozbiljno, politički neprimjereno da bilo koja stranka, opcija itd. izlazi sa izjavama kako ne želi koalirati s ovim ili onim strankama . U ovako složenim političkim okolnostima, velikim brojem stranka i situacijama gdje se vrlo rijetko može napraviti vlast jedne ili dvije stranke, potrebno je raditi na politčkom kristaliziranju zajedničkih ciljeva ma ko to bio. Imamo situaciju da sdp može imati saradnju na nekom od nivoa sa sds ili snsd, ili hdz i sl. a ne može sa sda, što samo po sebi nije korektno. Ako želiš mijenjati društvo i stanje u njemu onda moraš biti u vlasti i u poziciji da to činiš a politika je kako da natjeraš koalicionog partnera da prihvati tvoje poglede i stavove oko pojedinih stvari za koje smatraš da su ispravne. Ovdje je sada pitanje da li pustiti da sda i pda uz sbb preuzmu ponovo sve ili da sdp shvati da se ne može zaobići ili sda ili pda da bi se stvorila jača koalicija s tim da se u startu potpišu usaglašeni stavovi o svemu što se misli raditi u narednom periodu, bar po najvažnijim pitanjima i zakonima.
  Ovo ne odražava ono što ja lično želim ,nego realno stanje i mogućnosti u ovom momentu.

 5. Dexter

  11. 01. 2019. - 21:30

  Hahahahahah joj cirkusa 😂 a lijepo sam ja vama rekao prije jedno mjesec dana da će Fahro sebi izjesti guzicu što je ušao u koaliciju sa ovim falš ljevičarima kada je vidio da će DSA-HDZ-SNSD najvjerovatnije formirati vlast na državnom nivou 😂 a na kraju krajeva iskreno ni ja ne znam ko bi normalan i glasao za Mešalića !

 6. semir92

  11. 01. 2019. - 22:10

  Obzirom na rezultate izbora od Predsjedništva BiH do nivoa Kantona, koliko god, do jučer, izgledalo nelogično i nemoguće, u ovom momentu je najbolje moguće i jedino realno i potrebno rješenje, stabilna koalicija SDA-SDP-DF, na svim nivoima. U TK bi takva koalicija omogućila, nakon dugo vremena, konačno, stabilnu Skupštinsku većinu i Vladu…
  Vjerujem da su lideri navedenih stranaka, svjesni krajnje ozbiljne političke situacije, spremni, lične animozitete, “ideologije” i uskostranačke interese, ostaviti po strani i zajednički dati doprinos očuvanju i jačanju BiH, kojoj je više nego ikada od ‘95 potrebna pomoć, kao i običnim, napaćenim, siromašnim, obespravljenim i bezperspektivnim narodima i građanima!

 7. brcanskamalta

  11. 01. 2019. - 23:11

  Zanimljivo. Bosnjacki kanton i milion bosnjackih stranaka ove i one fele koji se ni oko cega ne mogu dogovoriti, vakav Bosnjak, nakav Bosnjak…. Kod Bosnjaka je najveci pluralizam, najdemokratskiji su narod u BiH i najbolje znaju organizovati drzavu (kantoni to i jesu dobrom dijelom, samo im vojska fali…)

 8. rade

  12. 01. 2019. - 10:06

  Nekada davno ( dok je covjek bio mlad)mislio sam da “demokratija” i visestranacki sistem garantuje neki boljitak. Gluvareci decenijama po svijetu vidis i skontas da je sve zapravo farsa. To je nista drugo nego privid da mozes da utices na vlast a vlast ima alibi za sve moguce gluposti jer je demokratski izabrana. U normalnim zemljama imas neku kontrolu vlasti ali u principu je sve to sarena laza. Tako i u Bosni gdje sve to ima odlike tragi-komedije.
  Narod ima neku laznu nadu da ce “gradjanski” blok nesto promijeniti sto je daleko od istine.Promijena nema niti ce ih biti.
  Realnost da su u pitanju intresne grupe koje vise nalikuju na mafijaske organizacije koje kontrolise sve. Dovoljno je da ne zivis u Bosni jedno 5 godina pa navratis i pogledas dnevnik.Ostajes sokiran sa nebulozama koje se valjaju. Naravno da je ovaj cirkus sponzoriran/kontrolisan/dirigovan od strane medjunarodnog faktora jer oni zapravo daju novac koji odrzava ovaj haos.I tako u nedogled do totalne propasti.Gradjanski ili “nacionalni” blok u TK je jedna te ista sarena laza. Budimo iskreni u TK nacionalna struktura je preko 95 % Bosnjaka tako da ova farsa postaje jos cudnija. Elem da ne duljim osnovni cilj je vlast ( citaj novac) gdje su sve moguce igre dozvoljene. A narodu je valjda svejedno da li ga pljacka SDA/PDA/SDP u principu su to mafijaske organizacije koje pljackaju sopstveni narad prodavajuci demokratiju.. Gotovo ista prica je u i u nekom drugom kantonu entitetu ( koji su isto tako min 95% etnicki cisti). Princip je isti a sve ostalo su nijanse..

 9. hare90

  13. 01. 2019. - 07:53

  Dobro bi im došla jedna terapija marihuane. Jedino bi pomoću nje mogli postići dogovor

 10. Crnac

  13. 01. 2019. - 13:26

  hahahahaha

  Glasači pušite ga zajedno s nama neglasacima….kome god ste dali glas otisao je SDA hahahah

 11. brcanskamalta

  13. 01. 2019. - 20:04

  Geljo, svi. Znaci, svejedno.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.