Tjedan znanosti na Neretvi okupio oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe

Tjedan znanosti na Neretvi počeo je danas u mjestu Ulog i trajat će do 7. lipnja, a okupio je tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, koji će skupljati podatke o ovom jedinstvenom riječnom području s ciljem njegove zaštite.

Znanstvenicima i istraživačima pridružit će se i umjetnici, aktivisti te brojne novinarske ekipe iz BiH i Europe, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Dalje su napomenuli da su gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata, njih 24.

”Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sustav bio bi u potpunosti uništen. Naš cilj je da ovo područje sačuvamo za buduće generacije”, poručili su u priopćenju.

Tjedan znanosti 2023. nastavak je istraživanja koja su realizirana  prošle godine na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak preko 1300 vrsta.

”Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za znanost, od kojih je jedna službeno potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Analizirani fizičko-kemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta”, pojasnili su organizatori.

U okviru kampanje ”Sačuvajmo plavo srce Europe”, Tjedan znanosti je realiziran i 2021. godine na rijeci Vjosi u Albaniji, koja je početkom ove godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prva divlja rijeka u Europa koja je nacionalni park cijelim svojim tokom.

”Ovaj najviši stupanj zaštite Vjose je jedan od rezultata istraživanja čiji su podaci bili glavni argumenti za njenu zaštitu, što je i cilj Tjedna znanosti na Neretvi”, naglašeno je.

Inače, Centar za životnu sredinu pokrenuo je inicijativu za zaštitu gornjeg toka rijeke Neretve.

”Urađena je studija zaštite i očekujemo od nadležnog ministarstva da se ovo visoko vrijedno prirodno područje proglasi zaštićenim staništem”, zaključeno je u priopćenju.

Tjedan znanosti održava se u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu s međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur, a u sklopu kampanje ”Sačuvajmo plavo srce Europe”.

(TIP/Izvor: Fena)