DW: Putin ima samo jedan interes u BiH

Ista cijena gasa, podrška i razumijevanje, ugroženost Dejtonskog sporazuma, dan “D”, ekonomska saradnja, teme su o kojima je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovaralo se i o konačnom statusu ovog bh. entiteta ukoliko se, kako kaže Dodik, “i dalje bude narušavao Dejtonski mirovni sporazum” ali i o sankcijama, koje, “Bosna i Hercegovina nije uvela Rusiji zbog Republike Srpske.

“Te sankcije ne funkcionišu i mi nismo dozvolili da to ide. Tako da Bosna i Hercegovina zadržava to što je Rusija uspostavila jedan sistem prijateljskih i neprijateljskih država, odnosno onih koje uvode sankcije i one kojih ih nisu uvele”, rekao je Dodik, ističući da tu korist najviše osjete građani Sarajeva, koji prošlu i ovu godinu plaćaju istu cijenu gasa.

Međutim, u BiH ali i u EU ne gleda se blagonaklono na posjetu Dodika Moskvi, s obzirom na sankcije koje su predstavnici zemalja EU u posljednjih godinu dana uveli Rusiji zbog rata u Ukrajini. Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, poručio je da EU od BiH kao saveznika očekuje uvođenje sankcija Rusiji, a ne da političari idu u Moskvu. Ističe ipak da ne treba kažnjavati cijelu državu, ukoliko se samo Dodik odlučio na ovaj čin.

„Rekao bih da to nije mudar potez jer time sami sebe izolujete. Doprinosite daljoj izolaciji zemlje što svakako nije u interesu građana. I zbog toga kažem da nije mudar potez”, rekao je Sattler.

Nije dugo trebalo čekati ni na reakciju američke ambasade u BiH. Od tamo poručuju da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom – kratkovidna.

Preko Bisela ili Moskve?

„Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok Rusija ignoriše osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovidna je i ne služi interesima građana Republike Srpske”, poručuju iz ambasade SAD-a u BiH, podsjećajući da budućnost BiH vodi preko Brisela, a ne Moskve.

„Skretanje predsjednika Dodika s ovog puta je kontraproduktivno i štetno”, saopštavaju iz ambasade SAD-a. Sa druge strane, Dodik kaže da ih ne zanima njihov stav.

„Ambasada SAD nije ta koja može, niti će određivati šta je interes Republike Srpske. Njihov rat protiv Rusije nije i neće biti rat Republike Srpske. Put kojim žele da ide Republika Srpska odredili su birači, koji su podržali SNSD i ne znam šta američka ambasada ima s tim”, odgovara Dodik.

Odlazak Dodika u Moskvu ranije je komentarisao i Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi, rekavši da se mora povući linija između saveznika i onih koji to nisu.

„Naši saveznici ne idu u Rusiju. Ko hoće da bude naš saveznik, ne ide u Rusiju”, poručio je Varhelyi, tokom nedavne posjete Sarajevu.

Kremlj zahvalan na neutralnosti

Kremlj je nakon sastanka saopštio da se odnosni Rusije i bh. entiteta uspješno razvijaju.

„Svjestan sam interesovanja naših partnera u Republici Srpskoj za rad s našim velikim kompanijama u različitim oblastima. Nadam se da će tako biti. Imamo odgovarajuće alate koji su namijenjeni da se koriste kako bi se postigli još bolji rezultati”, rekao je Putin, a saopštio Kremlj.

Također, naveli su da su zahvalni na “neutralnom stavu” o događajima u Ukrajini, te da samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke.

Njemački politikolog Bodo Weber, smatra da je ovo nastavak dugogodišnje politike savezništva sa Putinom, kao i slanje provokativnih poruka Zapadu. Također, Dodik ovim, kaže Weber, minira imidž novog Vijeća ministara koji bi trebao zemlju da gura naprijed prema Evropskoj uniji.

„Najveća politička korist Putina je da ima jednog saveznika u dvorištu EU, čime ima simboličku pobjedu. Na drugoj strani, Rusija na Balkanu ne gaji dublje strateške interese sem jednog – da spriječi širenje NATO saveza. Tu je Dodik dosljedan da spriječi put BiH ka NATO članstvu”, rekao je Weber za BHT.

Orden

„Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom ekonomskom društvenom i privrednom rastu i razvoju”, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, obrazlažući razloge koji su ga naveli da početkom godine predsjednika Ruske Federacije Putina izabere za dodjelu ordena najvišeg reda RS. Svečanost je održana u okviru obilježavanja neustavnog 9. januara kao Dana RS, a nakon četiri mjeseca Dodik je uručio orden Putinu u Moskvi. Zauzimanje strana na ovaj način je guranje prsta u oko Evropskoj uniji, rekla je tada za DW analitičarka Tanja Topić.

„Odlikovanje Putinu veliki je šamar predstavnicima Evropske unije i svima onima koji su povjerovali da se Dodik preko noći pretvorio u konstruktivnog igrača. Ovo je jedna veoma loša i pogubna odluka, koja ignoriše stradanje Ukrajinaca, posljedice po sopstvene građane i drsko gura prst u oko zapadu”, kaže Topić, navodeći da će od tog istog Zapada već sutra biti tražena finansijska pomoć.

(TIP/Izvor: Deutsche Welle/Foto: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.