Bećirović: Neovlašteno Dodikovo miješanje u vanjsku politiku i donošenje tragikomičnih odluka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade bh. entiteta Republika Srpska da se “neovlašteno miješa u vanjsku politiku države BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH”.

“SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dokazani su prijatelji države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Samo je država Bosna i Hercegovina nadležna da uređuje vanjsku politiku i ona će nastaviti saradnju sa našim saveznicima i njihovim diplomatama u BiH”, naveo je Bećirović.

Dodao je da će nakon najnovije skandalozne odluke režima Milorada Dodika, predsjednika RS-a, država BiH nastaviti još intenzivniju i snažniju saradnju sa Zapadom.

“Pozivam zemlje članice Evropske unije, posebno Njemačku i Francusku, kao i druge demokratske države, da javno iskažu puno jedinstvo sa SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog (ruskog predsjednika Vladimira Purina, op.a.) režima Milorad Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proeuroatlantskih snaga u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkom zlu koje otvoreno prijeti miru i sigurnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini i regiji”, naglasio je Bećirović.

Dodao je da za razliku od SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU još uvijek nije uveo sankcije političkom rukovodstvu RS-a za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

“O opasnostima takve popustljive politike prema ekstremistima sve glasnije govore i brojni poslanici Evropskog parlamenta koji su, između ostalog, u januaru 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Evropski poslanici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU-a da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Denis Bećirović.

Prema njegovim riječima, intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u BiH i regiji ne treba potcjenjivati.

“U tom eventualnom crnom scenariju, Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će samo on proglašavati ono što želi. Ako raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, Dodik mora znati da neće ugroziti postojanje hiljadugodišnje Bosne i Hercegovine, ali da hoće dovesti u pitanje postojanje nižih administrativno-teritorijalnih jedinica stvorenih 21. novembra 1995. godine. Na kraju, neka Dodik ne zaboravi, u novembru 1995. nisu postojale pravosnažne presude najviših sudova Ujedinjenih nacija”, dodao je Bećirović.

Vlada RS-a u četvrtak je usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.