Okovao Britaniju: Meteorolog otkiva da li Balkanu prijeti „ledeni armagedon“

Snježna oluja „ledeni armagedon“ koja je prethodnih mjeseci paralisala SAD i Kanadu sada stiže i u Evropu.

Prva je na udaru Velika Britanija, gdje su temperature posljednjih dana u znatnom padu, a procjenjuje se da će u sljedeća dva dana da padnu rekordne količine snijega.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je još rano za pakovanje kaputa, čizama i šalova, biće kratkih zahlađenja od dan-dva sa niskim temperaturama, koje će biti ispod prosječne, čak bi moglo da padne malo snijega i u nižim predijelima 15. na 16 mart.

„Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podijelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart proljećni mjesec, s tim da je ovo rano proljeće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snijegom“, istakao je Todorović.

Uticaj ciklona na Balkan

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snijega, zatvorene su škole, otkazani su letovi.

Odgovarajući na pitanje da li može nešto tako da se dogodi na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osjetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta, kaže meteorolog.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo dio toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snijega u nižim predjelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, biće i više snijega u planinskim predjelima.

Veća je šansa da bude snijega, 20 do 30 centimetara novog snijega, napominje Todorović.

Todorović dodaje da se to dešavalo u ovo doba godine, pogotovo kada je riječ o Britaniji, obično cikloni, odnosno vrtlozi hladnog vazduha koji dolaze sa Atlantika više donose prvenstveno kišu ali taj ciklon sa padavinama dolazi pravo sa severa, tako da je veća šansa da bude snijega do polovine Velike Britanije i moguće je da u nekim mjestima padne dosta snijega što bi, kao i kod nas, uticalo na dalekovode, nestanak struje.

Nešto je hladnije u Njemačkoj i Poljskoj – danas dolazi i do nas perifernim dijelom pad temperature što bi se osjetilo sutra. To će biti jedan od hladnijih dana sa temperaturom oko desetak stepeni, ali bi bilo mraza nedjelju ujutru i u ponedjeljak ujutru.

Prema njegovim riječima, onda bi opet došlo toplo vrijeme, u utorak bi bio topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni, što je uvod u zahlađenje 15. i 16. marta.

Otopljenje krajem marta

Todorović kaže da u svakom slučaju otopljenje, sa temperaturama od preko 20 stepeni, možemo da očekujemo krajem marta.

„Biće čestih naoblačenja, svaki peti ili šesti dan s kišom, u planinskim predjelima sa snijegom, na mjesečnom nivou prosječna količina“, zaključio je Todorović.

(TIP/Izvor: RTS, N1 BiH/Foto: Ilustracija N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.