Aplikacija također pomaže u pronalaženju nestalih kućnih ljubimaca, i olakšava usvajanje kućnog ljubimca.

– Pomaganje životinjama, vlasnicima kućnih ljubimaca i svim ljubiteljima životinja razlozi su zašto je ova ideja nastala. Aplikacija će riješiti tri glavna problema vlasnika: nedostatak savršenog mjesta da ostave svoje ljubimce, nedostatak adekvatnog načina pronalaženja izgubljenih ljubimaca, i problem pronalaska kućnog ljubimca za udomljavanje – pojašnjava za Faktor Halilbegović.

Aplikacija se sastoji od 2 dijela, NEWS (Lost&Found&Adopt) i PetBnb dijela.

– NEWS dio aplikacije će korisniku pružiti širok pregled svih kućnih ljubimaca koji su izgubljeni, pronađeni ili dati na udomljavanje. Vijesti se mogu pretraživati po kategoriji (LOST FOUND ADOPT), po lokaciji ili po fotografiji. Korisnici mogu podići objavu klikom na GORE (šapa) i na taj način osigurati da objava bude vidljivija drugim korisnicima. Imati sigurnu, funkcionalnu aplikaciju na kojoj možete pronaći svog ljubimca ako se izgubi je neprocjenjivo i nešto što svaki vlasnik kućnog ljubimca želi. Također, kroz ovaj dio aplikacije osiguravamo da kućni ljubimci pronađu sigurne domove i smanjujemo broj uličnih i napuštenih životinja – ističe Halilbegović.

Osim straha od gubitka kućnog ljubimca, pronalazak pravog smještaja za svog ljubimca glavna je briga svih vlasnika kućnih ljubimaca, što je upravo zadatak drugog dijela aplikacije – PetBnb.

– PetBnb će korisnicima ponuditi dvije opcije – da pronađu savršeno mjesto za svog ljubimca, ili da ga čuvaju. Ideja je da će vlasnici kućnih ljubimaca kreirati detaljne objave s datumom za koji im trebaju čuvari kućnih ljubimaca, dok će čuvari kućnih ljubimaca imati opciju da pretražuju ove objave po raznim kategorijama. Omogućujući čuvare kućnih ljubimaca udaljene samo jedan klik, štedimo dragocjeno vrijeme vlasnika, te im pružamo osjećaj sigurnosti dok nisu sa njihovim ljubimcima. Sa druge strane pružamo priliku svim ljubiteljima kućnih ljubimaca da budu čuvari te se iskuse kao vlasnici kućnih ljubimaca, provode kvalitetno vrijeme sa kućnim ljubimcima, i zarade nešto novca. Tokom 3 mjeseca trajanja Innovation Nation programa gdje smo osvojili drugo mjesto, razvijana je ideja te sama aplikacija, koja je trenutno u završnoj fazi i fazi testiranja te jedva čekamo da je podijelimo sa svim korisnicima – naglasila je Halilbegović.

Kaže da u svijetu postoje slične aplikacije za čuvanje ljubimaca, međutim trenutno u BiH “ne postoji aplikacija slična njihovoj ili adekvatno rješenje za navedene probleme”.

– Postavljanje postera na ulice i objava na društvene mreže nije ni približno dovoljno i često je samo gubljenje vremena – ističe Halilbegović.

Plan im je unaprijediti aplikaciju te uvesti nove funkcije.

– U budućnosti se nadamo još brojnim projektima, zanima nas sve vezano za poduzetništvo, inovacije i naravno životinje – poručila je Halilbegović.

(TIP/Izvor: Faktor.ba)