Odgovorite na ovih pet pitanja i saznajte jeste li u pravoj vezi

Svako ima dosadne navike, nedostatke i mane. Neki nikad nisu imali priliku naučiti složene emocionalne i međuljudske vještine koje su potrebne za otporan, trajan odnos…

Klinička psihologinja, autorica i stručnjakinja za odnose, Jonice Webb, razgovarala je s mnogo zabrinutih i ogorčenih klijenata, često od 20 i 30 i nešto godina, koji pokušavaju procijeniti jesu li u ‘pravoj vezi’ s partnerom.

Također se susrela s jako puno komentara, onih koji su u braku desetljećima, o tome kako im se ne sviđa način na koji partner razgovara s majkom, ne sviđa im se neuredan dom, kao ni nezainteresiranost partnera za fizičku intimnost, partnerovo tračanje, previše alkohola, partnerova religioznost, nedovoljna ambicioznost, nemarno oblačenje, nagla narav…

– Kad čujem te brige, gotovo uvijek pokušavam njega ili nju odvratiti od same brige, i više u smjeru mnogo vrijednijeg pitanja, o tome kako bi partner reagirao da mu iznesu tu zabrinutost. Svojim klijentima postavljam gornje pitanje jer znam da problem poput bilo kojeg od navedenih može dovesti do problema u vezi. I također znam da gdje god se pojavi taj problem, mogu postojati i mnogi drugi problemi – objašnjava psihologinja.

Biti s nekim cijeli život jamstvo je da ćete se kao par suočiti s mnogim takvim problemima. Dakle, sam problem manje je važan od sposobnosti para da ga riješi.

Klinički psiholog John Gottman otkrio je, u studiji iz 2002. koja je imala za cilj predviđanje kada će se par razvesti, da je prezir čest nusprodukt nedostatka vještina odnosa.

Također je otkrio da je prezir najjači pokazatelj da će se par razvesti.

Kako biste saznali jeste li u pravoj vezi postavite i odgovorite na ovih pet pitanja:

1. Možete li oboje kontrolirati svoju ljutnju u dovoljnoj mjeri da razgovarate o teškom problemu, a istovremeno zadržati brigu jedno prema drugome?

Pokušajte voditi važne razgovore kada ste između svađa.

2. Možete li saslušati međusobne brige i kontrolirati svoju obrambenu poziciju?

Razmislite o svom odgovoru najmanje 10 sekundi. Provjerite je li ono što govorite konstruktivno i vodi li razgovor naprijed.

3. Jeste li oboje spremni suočiti se s poteškoćama i promijeniti sebe kako biste održali vezu?

Nitko nije savršen i morate biti spremni priznati da nešto ne razumijete da biste naučili nešto novo.

4. Kažete li jedno drugome kada ste uznemireni ili trebate nešto poboljšati u vezi?

Prakticirajte radikalnu transparentnost, bez pripisivanja motiva partnerovim emocijama.

5. Ako je vaš odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja ‘ne’, biste li svi bili voljni naučiti te stvari?

To je, uostalom, i svrha ove vježbe.

Što znači ako je odgovor ‘ne’?

Ako ne možete odgovoriti na gornja pitanja s bilo kojim stupnjem povjerenja, tada niste spremni doživotno se posvetiti partneru. Razmislite o tome da vezi date više vremena i riješite još neke brige s partnerom kako biste vidjeli hoće li on ili ona biti bolji u tome, prenosi YourTango.

Razmislite o posjetu terapeutu za parove ako trebate.

Ako ste u braku i imate neke ‘ne’ odgovore, to ne znači da to mora biti kraj. Sve dok ste oboje voljni naučiti potrebne emocionalne vještine, brak može postati sve ono što ste oduvijek željeli.

Svatko ima dosadne navike, nedostatke i mane. Svaki odnos ima problema. Neki nikad nisu imali priliku naučiti složene emocionalne i međuljudske vještine koje su potrebne za otporan, trajan odnos.

To ih ne čini manje voljenima. Barem ne ako su voljni naučiti vještine, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Dreamstime)