Brazilski izbori: Lula i Bolsonaro idu u drugi krug

Brazilski izbori idu u drugi krug u kojem će se ljevičarski igrač Luiz Inácio Lula da Silva suočiti s krajnje desničarskim sadašnjim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Uz gotovo sve prebrojane glasove, Lula je osvojio 48% naspram Bolsonarovih 43% – što je mnogo bliži rezultat nego što su pokazale ankete.

Ali Lula nije dobio više od 50% važećih glasova potrebnih da spriječi drugi krug.

Glasači sada imaju četiri sedmice da odluče ko će od njih dvojice voditi Brazil.

Potpuna pobjeda u prvom krugu uvijek je bila velika zadaća za svakog kandidata – zadnji put se to dogodilo prije 24 godine. Ali predsjednik Bolsonaro i Lula dali su svojim pristalicama nadu da mogu postići upravo to. Ipak, oba kandidata to mogu i hoće proglasiti pobjedu.

Za Lulu – koji se nije mogao kandidirati na izborima 2018. jer je bio u zatvoru nakon što je osuđen za korupciju – ovo predstavlja izvanredan povratak. A predsjednik Bolsonaro, za kojeg su ankete pokazivale da daleko zaostaje za Lulom, veselit će se činjenici da je dokazao da anketari nisu bili u pravu, baš kao što je i predviđao.

Ovo je drama koja je nastajala godinama. Njih dvojica su najveći rivali i proveli su veći dio kampanje razmjenjujući uvrede.

U posljednjoj TV debati prije glasanja, predsjednik Bolsonaro nazvao je Lulu lopovom, u vezi s optužbama za korupciju zbog kojih je bio u zatvoru 580 dana prije nego što je presuda poništena. Lula je pak gospodina Bolsonara označio kao luđaka.

Nije iznenađujuće da se ta napetost filtrirala na ulice. Tokom noći prije glasanja, u Riju se moglo čuti kako jedni drugima viču “Lula je lopov” i “Van Bolsonaro”.

Budući da su dva kandidata toliko suprotni, mnogo toga je na kocki.

Lula kaže da će pojačati mjere za zaštitu amazonske prašume, dok je Bolsonaro tvrdi da bi dijelove prašume trebalo otvoriti za privredno iskorištavanje. Krčenje šuma i šumski požari povećali su se u vrijeme predsjedavanja Bolsonara. Klimatski aktivisti upozorili su da bi, ako on bude ponovno izabran, ovo područje moglo doći do kritične tačke.

Kritičari ističu da je Lulin ekološki dosje za vrijeme dok je bio na dužnosti – vladao je Brazilom od 2003. do 2010. – bio daleko od savršenog.Ali s obzirom da Bolsonaro računa na poljoprivredni sektor i agrobiznis za glasove i potporu, Lula je taj koji preferira izbor klimatskih aktivista. Ali glasači u Brazilu imaju mnogo drugih bitinijih briga, poput rasta cijena hrane, koje su pridonijele povećanju siromaštva i gladi.

Mnogi glasači također su spomenuli obrazovanje i visoku razinu nejednakosti u Brazilu kao probleme kojima žele da se novi predsjednik pozabavi.

Međutim, veći dio kampanje bio je zasjenjen zabrinutošću da Bolsonaro možda neće prihvatiti poraz nakon što je rekao da ga “samo Bog” može smijeniti s položaja. Također je bacio sumnju na brazilski elektronski sistav glasanja, navodeći – bez pružanja ikakvih dokaza – da je otvoren za prevare.

S rezultatom koji je za njega mnogo povoljniji od predviđenog, sada će se vjerovatno više usredotočiti na to kako pokolebati one birače koji su dali svoj glas jednom od ostalih devet kandidata koji su eliminirani u prvom krugu.

Lula, koji izgleda uspijeva u svladavanju prepreka, već je najavio da se “borba nastavlja do konačne pobjede, to je naš moto”.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC/Foto: Reuters)