Najviša žena na svijetu prvi put putovala avionom zahvaljujući Turkish Airlinesu

Najviša žena na svijetu prvi put je putovala avionom zahvaljujući kompaniji Turkish Airlines.

Rumeysa Gelgi, najviša žena na svijetu koja je ušla u Guinnesovu knjigu rekorda zahvaljujući visini od 2,15 metara, krenula je na putovanje u Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon što je aviokompanija pretvorila šest sjedišta u avionu u prostor za nosila.

Gelgi je morala da putuje nosilima zbog Weaverovog sindroma, genetskog poremećaja koji karakteriše brz rast. Obično se kreće u invalidskim kolicima, ali ponekad i hoda na kratke udaljenosti.

Dvadesetpetogodišnja programerka imala je želju da otputuje u SAD da bi prisustvovala događaju koji organizuje Guinness i zbog razvoja svoje profesionalne karijere.

Gelgi je rekla novinarima na aerodromu u Istanbulu da je veoma uzbuđena što će prvi put putovati avionom i da je ovaj let važan za pacijente poput nje kojima su potrebna nosila.

“Ovo će biti moj prvi let kao i moje prvo putovanje u inostranstvo. Ali vjerujem da će ovo iskustvo biti prvo za mnoge pojedince, ne samo za mene. Jer kao što znate, opcija putovanja na nosilima je uglavnom rezervisana za pacijente koji se prebacuju iz jedne jedinice intenzivne njege u drugu i treba im hitna pomoć”, rekla je ona i dodala da su joj nosila neophodna jer ne može da dugo sjedi d zbog skolioze, odnosno poremećaja zakrivljenosti kičme.

Gelgi živi u Karabuku u Republici Turskoj, oko 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Ankare. Ona kaže da koristi svoju titulu svjetskog rekordera da podiže svijest o Weaverovom sindromu i skoliozi.

Najviši čovjek na svijetu takođe živi u Turskoj, a u pitanju je Sultan Kosen, koji je visok 2,51 metar.

(TIP/Izvor: Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить лучшую реплику Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по…

  2. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]https://mdou41orel.ru/[/url]? Топовые беспроводные наушники в Москве и РФ. Реплика оригинальных AirPods с шумоподавлением всего за 2490 рублей. Самые…