Liz Truss i formalno postala nova britanska premijerka

Liz Truss je i formalno postala nova britanska premijerka poslije današnjeg susreta sa kraljicom Elizabetom, koja joj je povjerila da formira novu vladu. Kraljica je primila Truss u dvorcu Balmoral u Škotskoj u okviru tradicionalnog zvaničnog procesa za preuzimanje dužnosti novih britanskih premijera.  Njen susret sa kraljicom uslijedio je poslije sastanka sa Borisom Johnsonom, koji je ranije danas kraljici podnio ostavku.

Jučer je objavljeno da je Liz Truss pobijedila u trci za šefa Konzerativne stranke, čime automatski postaje i novi premijer pošto Konzervativci i dalje imaju većinu u parlamentu. Trka je pokrenuta pošto je Johnson podnio ostavku u julu poslije niza skandala.

Kraljica ima probleme sa kretanjem zato je primopredaja vlasti prvi put u njenoj 70-godišnjoj vladavini održana u dvorcu Balmoral, a ne u Buckinghamskoj palati u Londonu. Kako navodi BBC, ovo su prvi snimci 96-ogodišnje kraljice poslije dužeg vremena.

Truss čeka ogroman zadatak da suzbije porast cijena, ublaži nemire radnika i sredi zdravstveni sistem opterećen dugim listama za čekanje i manjkom zdravstvenih radnika.

Među glavnim problemima pred njom je energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, koja prijeti da podigne račune energenata na nivo koji se ne može izdržati, što može dovesti do zatvaranja firmi i hladnih domova za najsiromašnije.

Očekuje se da će Truss predstaviti svoj plan u četvrtak. Johnson je dao podršku Truss pri napuštanju zvaninčne rezidencije britanskih premijera u Downing Streetu 10.

(TIP/Izvor: Beta/Foto:  Jane Barlow/PA)